Geldboete geëist voor bio-vergistingsbedrijf wegens overtreden Arbeidsomstandighedenwet

Vandaag behandelde de rechtbank Zwolle een zaak tegen een bio-vergistingsbedrijf in Hardenberg. Het bedrijf wordt verdacht van het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet, na een ernstig arbeidsongeval in april 2020. Tijdens het schoonmaken van een mestkelder, werd een medewerker onwel door het disfunctioneren van een volgelaatsmasker. Het slachtoffer ademde daardoor de gevaarlijke stof waterstofsulfide in en is hierbij ernstig gewond geraakt. Hij heeft hierdoor blijvend ernstig hersenletsel opgelopen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist en geldboete van 45.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk, tegen het bedrijf.  

Onvoldoende werking ademluchtsysteem

Op de dag van het ongeval was de werknemer een mengkelder voor mest aan het schoonmaken. Omdat het bekend is dat zich in deze kelder, onder meer, de gevaarlijke stof waterstofsulfide kan bevinden, dragen werknemers een volgelaatsmasker tijdens de werkzaamheden. Via een compressor wordt er met luchtslangen schone lucht naar dit masker gepompt. Het slachtoffer werd na 1,5 á 2 uur werk bewusteloos door een collega aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat de compressor te weinig lucht aan het masker heeft geleverd, waardoor het slachtoffer te veel CO2 uit de eigen uitgeademde lucht in het masker heeft ingeademd. Als ingeademde lucht een teveel aan CO2 bevat, wordt de ademhaling dieper en kan zelfs hyperventilatie ontstaan. 

Voorschriften en verplichtingen Arbeidsomstandighedenwet

Volgens de officier van justitie was het bedrijf van de risico's en gevaren van het werken in de mestkamer op de hoogte, maar heeft zij de risico's niet voldoende onderkend en niet voldaan aan voorschriften en verplichtingen van de Arbeidsomstandighedenwet. In dit geval was de ter beschikking gestelde ademluchtapparatuur geen doeltreffende maatregel om medewerkers te beschermen tegen dit gevaar. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat er geen noodplan was waarin beschreven staat hoe een werknemer in geval van nood snel uit de besloten ruimte gered kan worden en welke hulpmiddelen daarbij nodig zijn. Bovendien waren de middelen om in geval van calamiteit goed en snel te kunnen handelen niet aanwezig.  

Strafeis

De officier van justitie eist de enige passende straf voor een bedrijf: een geldboete. "Die geldboete beoogt absoluut niet uit te drukken wat het blijvende letsel voor het slachtoffer en het daaruit voor hem en zijn partner en familie en andere naasten voortvloeiende leed waard is. Het gaat er om te voorkomen dat onnodig mensenlevens in gevaar worden gebracht doordat de Arbeidsomstandighedenwet onvoldoende nauwkeurig wordt nageleefd.", aldus de officier. Het OM eist een geldboete van 45.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.