OM legt geldboetes op voor fosfine incidenten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twee strafbeschikkingen van elke 12.500 euro opgelegd aan twee Nederlandse bedrijven in verband met de (verdere) doorvoer van ladingen graan met schadelijke hoeveelheden fosfine (175 Sr).

Lading tarwe gegast met fosfine

Op 26 en 27 juli 2021 is er een lading tarwe gegast met fosfine vervoerd in drie binnenvaartschepen zonder dat de schippers bekend waren met de aanwezigheid van dit gas. Zij zouden er ook aan zijn blootgesteld. Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de verkoper, een bedrijf in Polen, ten onrechte niet had vermeld dat de ladingen gegast waren met fosfine en dat de twee bedrijven daar niets aan konden doen.

Fosfine schadelijk voor de gezondheid

Fosfine is een gas dat wordt gebruikt om ongedierte in scheepsladingen te bestrijden. Blootstelling aan teveel fosfine kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat iedereen in de transportketen alert is op dit gas en ingrijpt als er teveel fosfine in een lading zit.

Passende straf

Het OM is van mening dat, toen deze bedrijven bij een controle erachter kwamen dat het gas in de lading zat, zij hadden moeten voorkomen dat de schippers werden blootgesteld, bijvoorbeeld door de verdere doorvoer (tijdelijk) tegen te houden. Volgens het OM hebben de bedrijven niet opzettelijk verkeerd gehandeld; men had wel voorzichtiger moeten zijn. Een strafbeschikking van 12.500 euro voor beide bedrijven is volgens het OM een passende straf. Inmiddels zijn er goede stappen gezet om de transportketen veiliger te maken.