Openbaar Ministerie vordert ontbinding rechtspersoon wegens overtreding sanctiewetgeving

Op 18 maart 2024 heeft de civiele rechter van de rechtbank Oost-Nederland het verzoekschrift van het Openbaar Ministerie (OM) behandeld waarin werd gevraagd om een rechtspersoon te ontbinden.

Veroordeling en hoger beroep

Deze rechtspersoon werd op 17 oktober 2023 door de strafrechter veroordeeld tot een boete van 200.000 euro vanwege het overtreden van de sanctiewetgeving. Volgens de strafrechter heeft de rechtspersoon, in strijd met de ingestelde sancties tegen Rusland en middels valse facturen, (dual-use) goederen uitgevoerd naar Rusland: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBROT:2023:10072 . Tegen die uitspraak loopt nog hoger beroep.

Rechtspersoon ontbinden

Het OM vindt dat de rechtspersoon ontbonden moet worden om deze daarmee uit de samenleving te halen, aangezien deze de laatste jaren uitsluitend ten doel heeft gehad de sancties tegen Rusland te omzeilen. Het doel van de rechtspersoon kan naar het oordeel van het OM niet meer worden behaald omdat, onder meer, de bestuurder en enig aandeelhouder is veroordeeld tot een gevangenisstraf en het vermogen van de rechtspersoon is beslagen.

Uitspraak

Naar verwachting doet de rechtbank vier weken na de zitting uitspraak.