Gevangenisstraffen in megadrugsproces

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag met het opleggen van gevangenisstraffen een einde gemaakt aan een jarenlange juridische strijd in een megaproces over heroïnesmokkel.

De straffen voor de vier verdachten liepen uiteen van ongeveer een jaar tot 3,5 jaar met proeftijden van twee jaar. Een van de verdachten kreeg bovendien een geldboete opgelegd van 45.000 euro.

Het Openbaar Ministerie had begin december gevangenisstraffen tot vier jaar geëist. Het draaide in deze zaak om een poging tot het invoeren van 84 kilo heroïne in 2005. De smokkelzending werd in Duitsland onderschept. De eindbestemming van de heroïne was Nederland en de beoogde afnemers waren in Nederland wonende Turken.

In het jarenlang slepende strafproces werden zware beschuldigingen aan het adres van politie en justitie gedaan. De belangrijkste was dat in het onderzoek gebruik zou zijn gemaakt van een criminele burgerinfiltrant. De rechtbank verklaarde het OM daarop in 2012 niet ontvankelijk. In hoger beroep bestreed het OM met succes de conclusie van de rechters.

Niet opnieuw vast

Vanwege de lange duur van de behandeling van de zaak matigde de rechtbank in navolging van het OM de hoogte van de straf. Daarmee waren de opgelegde straffen  overeenkomstig het voorarrest van de verdachten, die nu niet opnieuw vast komen te zitten.