OM eist 30 maanden cel vanwege online drugshandel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 30 maanden geëist tegen een 26-jarige man uit Zutphen die terecht moest staan vanwege online drugshandel. Hij verstuurde drugs per postpakket over de hele wereld.

De officier van justitie van het Landelijk Parket wees er op dat de afgelopen jaren politie en justitie de aanpak van de illegale handel op internet hebben aangescherpt. Zo is  inmiddels een heel aantal Nederlandse verkopers opgepakt en tot forse straffen veroordeeld. Ook dienstverleners zoals bitcoin exchangers worden in deze aanpak meegenomen.

Onaantastbaar

Verkopers en kopers op de illegale marktplaatsen voelen zich nogal eens onaantastbaar vanwege de mogelijkheden om anoniem te blijven op internet. Het is bijna onmogelijk om te achterhalen wie zo’n  marktplaats runnen of gebruiken om te kopen en te verkopen.

"Maar bijna is niet helemaal", aldus de officier van justitie. "Ook hier maken criminelen fouten en profiteren we daarvan bij de opsporing. Fouten in de afscherming op internet, maar ook fouten in de fysieke wereld, bijvoorbeeld bij de verzending van de drugs."

Zo kon ook de verdachte worden aangehouden vanwege fouten die hij maakte. Hij deed zelf de drugspakketten op de post en gebruikte daarbij zijn eigen auto. En ook veroorzaakte hij overlast in de buurt waar hij woont.

De politie ontdekte dat de man actief was als de verkoper HighQualityTrips op de marktplaatsen Dream Market en AlphaBay. Hij voorzag klanten over de hele wereld van verschillende soorten drugs, waaronder xtc en cocaïne.

De rechtbank doet op 14 april uitspraak.