OM eist tot 20 maanden celstraf in witwasonderzoek

Twee verdachten van gewoontewitwassen en valsheid in geschrifte moeten, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, tot 12 maanden de gevangenis in. De officier van justitie eiste zojuist in de rechtbank Overijssel te Zwolle 20 maanden gevangenisstraf (waarvan 8 voorwaardelijk) tegen een 42-jarige man uit Assendelft. Een 44-jarige vrouw uit Amsterdam hoorde een gevangenisstraf van 18 maanden (waarvan 8 voorwaardelijk) tegen zich eisen. En een geldboete van 15.000 euro.

Onderzoek

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is op 31 maart 2015 een onderzoek gestart. De basis daarvoor waren twee Nederlandse telefoonnummers die in verband konden worden gebracht met het witwassen van drugsopbrengsten en het bezit van een grote som geld.

Eén van de nummers leidde naar een hotelkamer in Amsterdam waar een Portugese man werd aangetroffen met zijn vrouw en kind. In de kamer vond de politie bijna 2 miljoen euro in contanten die in beslag zijn genomen. Deze verdachte heeft gedetineerd gezeten in Italië, waar zijn proces liep.

Uit onderzoek naar de herkomst van het geld kwamen de man en vrouw in beeld die vandaag in Zwolle terechtstonden.

Verklaringen en camerabeelden

Uit verklaringen van de man uit de Amsterdamse hotelkamer en camerabeelden van het hotel kan worden opgemaakt dat de man uit Assendelft de bijna 2 miljoen euro aan contanten in twee delen in een koffer heeft overgedragen aan de Portugese man in het hotel. Dat gebeurde in de parkeergarage van het hotel op 28 en 30 maart 2015.

Huurpenningen witwassen

De politie nam waar hoe de verdachte uit Assendelft ook cash geld overdroeg aan de Amsterdamse als huur voor een woning in Amsterdam. Het OM verdenkt hem van het witwassen van de huurpenningen van de woning. De politie heeft de man op 11 augustus 2015 aangehouden. De rechter-commissaris heeft hem op 14 augustus 2015 in vrijheid gesteld.

Op 12 augustus heeft de politie de 44-jarige vrouw gearresteerd. Zij wordt ervan verdacht dat zij als beheerder van diverse appartementen meerdere malen uit misdaad afkomstig geld als huur contant heeft ontvangen en heeft witgewassen. Het ging in een aantal gevallen om onder meer coupures van 500 euro en in 2,5 jaar tijd om in totaal zo’n 3,5 ton cash geld.

Het Hof oordeelde dat de vrouwelijke woningbeheerder in vrijheid moest worden gesteld bij gebrek aan ernstige bezwaren. Het OM is echter een andere mening toegedaan. De officier van justitie op zitting vandaag: “Wij zien wél voldoende bewijs dat beide verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de tenlastegelegde feiten.”

Vals huurcontract

Uit onderzoek is gebleken dat de beheerder van huurwoningen samen met haar mannelijke medeverdachte betrokken is geweest bij het opstellen dan wel het in het bezit hebben van een vals huurcontract voor een woning in Amsterdam. Deze woning zou bestemd zijn geweest voor ene ‘Eddy’. Uit analyse van de politie komt naar voren dat ‘Eddy’ vermoedelijk een Albanees is die verdachte is in een Italiaans onderzoek naar de invoer van drugs vanuit West-Europa naar Italië.

Huurwoningen

Naar 17 uit 27 woningen waarbij de huur cash is betaald aan de verhuurster heeft de politie nader onderzoek verricht. Opvallend is dat de officiële huurders van 16 van de 17 woningen niet, zoals wel gebruikelijk is, in de Basisregistratie Personen zijn ingeschreven. Ook blijken er veelal andere personen in de woningen te verblijven dan op de huurovereenkomst staan. Daarnaast is gebleken dat er in 6 van deze 17 woningen criminele activiteiten hebben plaatsgevonden dan wel dat ze in gebruik zijn bij personen die actief zijn binnen het criminele circuit.

De politie waarschuwde de Amsterdamse in februari 2013 al eens op te passen met het accepteren van contanten bij het verhuren van woningen. Zij zou dan het risico lopen zich schuldig te maken aan witwassen. De woningbeheerder werd toen als getuige gehoord in een onderzoek, nadat ontdekt werd dat een drugscrimineel haar eigen woning huurde.

Uitspraak

De rechtbank doet op 11 juli 2017 uitspraak.