Eisen tot 18 maanden gevangenisstraf in witwasonderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank Overijssel in Zwolle vandaag gevangenisstraffen tot 18 maanden en werkstraffen geëist in een witwasonderzoek. Twee mannen (43 en 27 jaar uit Vlijmen en Ravels, België) en twee vrouwen (39 en 41 jaar uit Vlijmen en Doetinchem) stonden vandaag voor het hekje.

Onderzoek

In mei 2015 is het Landelijk Parket van het OM een onderzoek gestart op basis van informatie over verdachte transacties van de Financial Intelligence Unit (FIU). Bij de FIU kunnen financiële instellingen melding van een ongebruikelijke overboeking doen.

Witwasconstructie

Het OM vermoedt dat de mannelijke verdachten er een geraffineerde witwasconstructie op na hielden. Via BV’tjes werden tienduizenden euro’s naar hen weggesluisd en vervolgens contant opgenomen.

Alle vier de verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan gewoontewitwassen door het doen van (verdachte) contante stortingen en contante betalingen. Van grote cash bedragen werden onder andere enkele dure auto’s aangekocht en tientallen voertuigen gehuurd via een autoverhuurbedrijf.

Het in het bezit hebben van tienduizenden zo niet enkele tonnen euro’s strookt niet met de ‘legale status’ van de verdachten: De verdachte uit Vlijmen beschikt al 8 jaar niet over legale inkomsten. De andere mannelijke verdachte heeft in 2013 een salaris van rond de 1.700 euro per maand. Ook de vrouwen verdienen (maandelijks) geen tienduizenden euro’s salaris.

Op basis van onderzoek concludeert het OM dat een criminele herkomst van de gelden de enige aanvaardbare verklaring is. Er is tevens sprake van verhullingshandelingen: er is meermaals verborgen en verhuld wie de rechthebbende van geldbedragen is en wie deze geldbedragen voorhanden had.

Strafeisen

Vanmorgen stonden de verdachte uit Vlijmen en zijn (ex-)partner, de moeder van zijn twee kinderen, op zitting. Tegen de mannelijke verdachte eiste het OM 18 maanden gevangenisstraf. Bovendien wil de officier van justitie dat de rechtbank hem een ontzegging van de rijbevoegdheid oplegt voor de duur van 4maanden. Op klaarlichte dag op 30 juli en 5 augustus 2015 heeft de verdachte op een volle snelweg ruim 80 kilometer/uur te hard gereden en gevaarlijke verkeersmanoeuvres gemaakt en derden daarmee in gevaar gebracht.

Tegen de (ex-)partner sprak het OM een strafeis uit van 6 maanden gevangenisstraf waarvan 5 voorwaardelijk en 240 uur gevangenisstraf / 120 dagen vervangende hechtenis.

Aan het begin van de middag was het de beurt aan de vriendin van de man uit Vlijmen om het verhaal van de officier van justitie aan te horen. Het OM eiste tegen haar een werkstraf van 180 uur/90 dagen vervangende hechtenis.

Aan het eind van de middag stond tot slot de andere mannelijke verdachte voor het hekje. Het OM eiste tegen hem een werkstraf van 200 uur/100 dagen vervangende hechtenis en 2 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Satudarah

In onderzoeken van het OM en in de publieke opinie wordt motorclub Satudarah regelmatig in verband gebracht met ernstige strafbare feiten van uiteenlopende aard waarbij geweld en intimidatie niet worden geschuwd. Veel Satudarah leden hebben criminele antecedenten. Verdachten in dit onderzoek zijn lid of hebben wetenschap van het lidmaatschap van hun vriend of partner.

Ondermijning

Door het witwassen van crimineel vermogen wordt de onderliggende criminaliteit gefaciliteerd. Als crimineel geld niet kan worden gebruikt en geen (schijnbaar) legale bestemming kan verkrijgen, is het genereren van illegale winsten beduidend minder lucratief. Het reguliere handels- en betalingsverkeer wordt daardoor ondermijnd en de maatschappij wordt veel schade toegebracht.

Uitspraak

De rechtbank doet uitspraak op 1 augustus 2017