Strafeis: 4 jaar voor invoer van methamfetamine

De invoer van 32 kilo methamfetamine en het plegen van voorbereidingshandelingen voor dit transport vanaf 1 juli 2019. Dit is waarvoor een 33-jarige man uit Amsterdam terechtstaat voor de rechtbank Oost-Brabant in ’s-Hertogenbosch. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie eiste vanmiddag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar.

Zending uit Mexico

Aanleiding voor het onderzoek vormde een zending uit Mexico die op 5 augustus 2019 op Schiphol arriveerde. Deze werd op 6 augustus 2019 door de Douane gecontroleerd en het bleek een industriële magneet te bevatten van 520 kg. De binnenzijde van die magneet was opgevuld met 32 bakjes van elk één kilogram met een kristalvormige substantie.  Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft monsters van deze zending onderzocht en constateerde dat het methamfetamine betrof.

Volgens de papieren bij de zending was deze bestemd voor een man (later is gebleken onder een andere dan zijn eigen naam) met een adres in Amsterdam. Volgens de Douane was er op 10 juli 2019 reeds een soortgelijke zending binnengekomen met dezelfde afzender, ontvanger en transporteur. Uit telefoontaps van de politie is gebleken dat het verdachte is geweest die zich, in contacten met de transporteur, voordeed als een andere persoon.

Nadat verdachte op 12 augustus 2019 telefonisch afspraken maakte met de transporteur voor levering van de zending op het adres van een loods in Hilversum, is hij  aangehouden bij die loods. In de loods trof de politie de zending aan. In de loods werd ook de eerdere zending van 10 juli 2019 aangetroffen. Ook toen was sprake van een grote magneet, die opengesneden is aangetroffen.

Een van de bij verdachte bij zijn aanhouding in beslag genomen telefoons betrof de telefoon waarmee onder zijn schuilnaam contact gezocht werd met de transporteur.

Op de blaren zitten

De officier van justitie vanmiddag op zitting: ‘Ik ga ervan uit dat de meth niet van verdachte was, maar dat hij die moest doorleveren aan anderen in Nederland. Ik beschouw verdachte als een tussenpersoon die samen met anderen de meth Nederland binnenhaalde en die het vaker van plan was te gaan doen. Hij heeft niet voor niets een overeenkomst van een jaar gesloten met de transporteur van de zendingen.

Het gaat om de invoer van methamfetamine waarvan bekend is dat dit een zeer verslavende drug is. De werking is anderhalf tot twee keer sterker dan die van amfetamine. Het is een drug met een destructieve werking op het menselijk lichaam.

‘Wie kent de foto’s van meth-verslaafden niet die in korte tijd van gezonde personen veranderen in mensen bij wie de aftakeling echt heeft toegeslagen?’, stelde de officier van justitie vanmiddag in haar requisitoir. ‘We willen deze drugs niet in Nederland. Het is zeer ernstig dat verdachte het mede mogelijk heeft gemaakt dat deze drugs op de Nederlandse markt zouden belanden.’

De straatwaarde van deze partij in Nederland is 3,2 miljoen euro. De officier van justitie ter zitting: ‘Verdachte wilde op een relatief eenvoudige manier veel geld verdienen. Hij heeft risico’s genomen en moet nu op de blaren zitten.’

Uitspraak

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op maandag 2 maart.