OM tevreden met vonnis: 22 maanden voor afpersing lid Satudarah MC

De rechtbank Overijssel heeft vandaag 22 maanden gevangenisstraf gevonnist tegen een 42-jarige man uit ‘s-Hertogenbosch voor afpersing van een lid van Satudarah Motorcycle Club (SMC). De veroordeelde is voormalig president van chapter South Clan van de outlaw motorcycle gang.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie eiste op 30 juni jl. 6 jaar gevangenisstraf op verdenking van drie misdrijven: het medeplegen van afpersing, medeplegen van de invoer in Nederland van bijna 4 kilo cocaïne en het medeplegen van het afleveren, verstrekken, vervoeren, voorhanden hebben van 5 kilo hennep. Volgens het OM hielden alle drie de zaken tegen verdachte verband met de Satudarah Motorcycle Club en zijn functie van een chapter in Zuid-Nederland.

De rechtbank achtte het feit afpersing bewezen, maar de twee drugsfeiten niet en sprak de verdachte daarvan vandaag vrij. “De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 2 jaar passend.” Hoewel het vonnis hiermee lager uitvalt dan de op 30 juni door het OM geformuleerde strafeis van 6 jaren gevangenisstraf, is het OM tevreden met het vonnis.

“Tijdens een ledenavond begin september 2017 is het lid met een zogenoemde ‘bad standing’ de club uitgezet. De man moest duizenden euro’s aan de club betalen en zijn –zelf betaalde- motor, een Ducati, afstaan”, zo valt te lezen in het vonnis van de rechtbank. “De rechtbank acht bewezen dat de 42-jarige president een aandeel had in de afpersing. Uit geluidsopnames blijkt dat hij aanwijzingen gaf om te zorgen dat het geld snel geïnd werd.”

‘Bad standing’

Wie zich niet aan de regels of hiërarchie van de motorclub houdt, wordt ‘bad standing’ de club uitgezet. Dit betekent dat het lid dat in strijd met de regels en hierarchie van SMC heeft gehandeld zijn (zelf betaalde) motor moet inleveren plus bijbehorende papieren en een boete van 5.500 euro moet betalen aan SMC. Ook wordt hij geslagen.

Bij de afpersing waarvan in dit strafrechtelijk onderzoek sprake was, zou het slachtoffer volgens de SMC contacten hebben onderhouden met rivaliserende OMG’s zoals No Surrender en de Hell’s Angels. Ook zou hij zich niet hebben gehouden aan de heersende hiërarchie binnen SMC door een hogergeplaatste gepasseerd te hebben. Dat werd hem niet in dank afgenomen binnen de SMC.

Uit afgeluisterde gesprekken is gebleken dat het slachtoffer op een clubavond in 2017 geslagen werd en onder dwang zijn motor plus papieren en een geldbedrag moest afstaan. ‘Verdachte heeft daarbij een sturende rol gehad’, aldus de rechtbank.