Gevangenisstraf voor vervalsen documenten

De rechtbank Den Bosch heeft dinsdag een gevangenisstraf van 3 jaar opgelegd aan een 67-jarige man uit Lochem vanwege valsheid in geschrift en het gebruik van vele vervalste documenten in juridische procedures.

Zijn echtgenote, dochter en zoon kregen werkstraffen van 100 uur opgelegd. Zij zijn volgens de rechtbank maar bij een betrekkelijk klein deel van de vervalsingen betrokken. De verwijten aan hun adres zijn beperkt.

De valse geschriften zijn door de hoofdverdachte en zijn familieleden gebruikt in verschillende procedures om hun vermogen veilig te stellen. Hij was eerder veroordeeld voor faillissementsfraude en valsheid in geschrift. De strekking van de valse stukken was volgens de rechtbank dat hem geen verwijt trof en dat sprake was van een complot tegen de verdachte. Zijn faillissement is door de verdachte op “een geraffineerde en lasterlijke wijze” in de schoenen geschoven van onder meer curatoren, officieren van justitie en rechters.

Zeer kwalijk

De man heeft de valse stukken zonder enig voorbehoud ingediend bij diverse rechterlijke instanties. De rechtbank in het vonnis: “Verdachte heeft daarmee geen enkel respect getoond voor deze personen, voor wie integriteit en onkreukbaarheid kernwaarden van hun beroep zijn. De rechtbank neemt dit verdachte zeer kwalijk.” Met de valse stukken heeft de verdachte geprobeerd overheidsinstanties een rad voor de ogen te draaien.

De rechtbank oordeelt dat niet kan worden volstaan met een geringere straf dan een gevangenisstraf van 3 jaar. Het OM had vorige maand tegen vader, moeder, dochter en zoon gevangenisstraffen geëist.