Strafeis: 7 jaar en geldboete tegen vermeende opdrachtgever in cocaïne- en witwaszaak

Zeven jaar gevangenisstraf en een geldboete van 50.000 euro. Die straf eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket zojuist in de rechtbank Rotterdam in cocaïne- en witwaszaak 26Lembre. De verdachte is een nu 35-jarige Veghelaar, die afwisselend in Málaga (Spanje) en Marokko woont.

Start onderzoek na “gouden vondst”

Op 1 mei 2020 trof de Landelijke Recherche van de politie in een ander onderzoek, 26Royal Oak, een stash van 12,5 miljoen euro aan. Die lag in een professioneel aangelegde verborgen ruimte op een woonadres in Eindhoven. Ook nam het politieteam een Encrochat telefoon in beslag bij de bewaker van de stash.

Daarop is de Landelijke Eenheid onderzoek 26Lembre gestart, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Dat onderzoek richt zich op opdrachtgevers en overige verdachten die betrokken zijn geweest bij de stash.

Vanuit onderzoek 26Lemont, naar data van de versleutelde berichtendienst Encrochat, zijn de relevante data van vijf Encrochat-adressen uit de in beslaggenomen Encrotelefoon vrijgegeven en geanalyseerd. Zo is de verdachte in beeld gekomen en geïdentificeerd. De man werd vervolgens op 27 maart 2021 in Málaga aangehouden via een Europees Arrestatiebevel. Hij was op weg naar Marokko. Sindsdien heeft hij in voorlopige hechtenis gezeten.

De officier van justitie sprak vandaag ter zitting van “een gouden vondst”: “Dankzij de Encrochat data kregen we niet alleen zicht op deze stash, het geld en de bewaker van die stash, maar ook zicht op de criminele organisatie erachter en de boekhouding die daarbij komt kijken.”

Verdenkingen

Het OM verdenkt de Veghelaar van witwassen op grote schaal. Hij zou betrokken zijn geweest bij de invoer en handel in cocaïne. Als opdrachtgever zou de man een sleutelrol hebben gehad bij de stash geld van miljoenenomvang: In een periode van twee maanden -waarop de politie zicht heeft gehad- is vanuit die stash 16,5 miljoen euro binnengekomen en 4,5 miljoen euro uitgegaan.

Ook zou de verdachte betalingen van salaris en een auto voor zijn partner, behorend bij een fictieve aanstelling, hebben witgewassen net als geld dat contant bij zijn aanhouding werd aangetroffen. Volgens de officier van justitie was dat om zo toch een legale titel te geven aan het criminele cash geld. Dat gegeven sterkt voor het OM het witwasvermoeden: Het geld waarmee de auto en het salaris zijn betaald, is afkomstig uit de stash en dus crimineel geld.

Bovendien verdenkt het OM hem van deelneming aan een professionele criminele organisatie, die tot doel had drugsgeld wit te wassen.

Professionele criminele organisatie

Die criminele organisatie ging, zo stelt het OM, zeer professioneel te werk met telkens de zelfde modus operandus. De organisatie bestond uit koeriers, een bewaker, een stashbouwer en een vastgoedman. Uit politieonderzoek is gebleken dat de Veghelaar zelf volledig buiten beeld bleef, hij opereerde vanuit Marokko en Spanje en liet anderen het vuile werk opknappen. Op afstand stuurde hij zijn mensen aan. Ook is gebleken dat er via corrupte kanalen in het politiesysteem gecheckt is of verdachte en een compagnon voorkwamen in een lopend onderzoek.

Volgens het OM werden de werkelijke aard, de herkomst, de vindplaats en de verplaatsing van de grote geldbedragen door het crimineel samenwerkingsverband verborgen en verhuld. Door er heimelijk over te communiceren. Ook door de geldbedragen heimelijk te verbergen in een professionele stash en te vervoeren via auto’s met verborgen ruimtes.

Uit onderschepte chatberichten is gebleken dat verdachte met een ander communiceerde over hoe ze een groep kunnen betalen om iemand te pakken. Volgens de officier van justitie wordt geweld niet geschuwd door de criminele organisatie van verdachte. In dat licht beschouwt het OM ook de twee in de stashwoning aangetroffen vuurwapens.

Geweldsspiraal

De officier van justitie noemde dit onderzoek ter zitting vandaag “een schoolvoorbeeld van de samenhang tussen witwassen, drugshandel en andere ondermijnende criminaliteit”. Het verplaatsen en witwassen van geld zijn cruciaal voor de criminele economie. In dit onderzoek is ook de keerzijde van de handel zichtbaar geworden. Dat blijkt onder meer uit hoe er wordt gesproken over verraders en snitches en uit dat er vuurwapens klaar liggen in de stash woning. De handel in cocaïne zorgt voor een geweldspiraal waarvan niet alleen criminelen de dupe zijn, maar ook de samenleving. Vuurwapens worden op klaarlichte dag gebruikt, ook tegen gewone burgers.

Verdachte heeft, volgens het OM, een cruciale rol gehad. Het OM rekent hem bovendien zwaar aan dat sprake is van recidive. Hij is in 2017 veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf vanwege drugshandel en witwassen. Hij liep nog in de proeftijd van zijn voorwaardelijke in vrijheidsstelling tot 2 juni 2020. De officier van justitie: “Dat maakt het extra kwalijk.”
 

Uitspraak

De rechtbank doet uitspraak op 6 september.

De andere deelnemers aan de criminele organisatie worden afzonderlijk vervolgd.