OM eist gevangenisstraffen in drugsproces

In de behandeling van een reeks strafzaken onder de codenamen Hammond I, II en III heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bij de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen van 3, 4 en 6 jaar geëist tegen drie verdachten vanwege de invoer van postpakketten met tientallen kilo’s methamfetamine.

Het overkoepelende onderzoek Hammond gaat over drugslabs, cocaïne wasserijen en opslagplaatsen voor drugs(chemicaliën). Er is ook een internationale link. Eerder zijn drie Mexicanen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een ‘meth lab’ in Zaandam in 2020. In het onderzoek naar een cocaïne wasserij in Hattem doken twee Colombianen op. Inmiddels zijn onder de paraplu van Hammond meer dan 20 personen als verdachte aangemerkt, van wie er meerdere zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.

Pakketten

Ook Hammond III heeft een internationale kant: het gaat om de invoer van pakketten methamfetamine vanuit Zuid-Amerika naar Nederland. In een geval onderschepte de Duitse douane in november 2020 een postpakket uit Mexico met ongeveer 15 kilo methamfetamine met eindbestemming Nederland.

In 2020 zijn tenminste zeven drugspakketten verstuurd van uit Mexico en Colombia. Dat blijkt uit chatverkeer en bankgegevens van de verdachten en informatie van internationale koeriersbedrijven. Het onderzoek naar berichten in telefoons van de verdachten bracht ook drie latere zendingen in 2021 aan het licht.  

De drie verdachten die woensdag en vrijdag terecht staan, hadden volgens het OM een coördinerende dan wel een faciliterende rol.

Keukenlab

Een van de verdachten is in Hammond II veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie tot een gevangenisstraf van 8 jaar en een geldboete van 40.000 euro. Het OM wil daar nog eens 6 jaar aan toevoegen.

De tweede verdachte had volgens de officier van justitie een faciliterende rol bij de invoer van meerdere pakketten methamfetamine. Tegen hem is 4 jaar gevangenisstraf geëist.

Een  derde verdachte wordt – naast de invoer – ook vervolgd voor de productie van methamfetamine in een ontdekt keukenlab. Hij was in de woning aanwezig toen de politie daar in februari 2021 binnenviel. Tegen hem is een gevangenisstraf van 3 jaar geëist.

De rechtbank doet 30 maart uitspraak.