Eis: 16 jaar cel tegen ‘Pablo Icecobar’ voor crystal meth labs

De Mexicaanse hoofdverdachte in een geruchtmakende zaak rond crystal meth labs moet volgens het OM 16 jaar de gevangenis in. De man had samen met een Nederlander een aansturende en coördinerende rol in de criminele organisaties achter meerdere drugslabs, zo meent het OM. Tegen de Nederlandse hoofdverdachte is 12 jaar cel geëist. Vijf andere verdachten kregen strafeisen tussen de 1 en 10 jaar te horen. Zij staan terecht in de zaak 26Inn die deze week bij de rechtbank in Den Bosch wordt behandeld.

Ice, oftewel crystal meth of methamfetamine speelt de hoofdrol in deze zaak; een drug die vaak wordt verkocht in kristalvorm. Gebruik van crystal meth is schadelijk, maar de productie is voor criminelen extreem lucratief. Zeker als Nederlanders en Zuid-Amerikanen, met name Mexicanen, hun kennis bundelen om methamfetamine te produceren en deze verder te verhandelen.

Pablo-Icecobar

 ‘I am living la vida loca’ schrijft de hoofdverdachte, die volgens het OM schuil gaat achter de EncroChat naam ‘Pablo-Icecobar’, in 2020 aan ene ‘Diorprada’. Bij de tekst zit een foto van een bak methamfetamine. Aan zijn contact ‘Warmachine’ schrijft hij: “I am Pavel and I can do labs wherever I want”. En:  “I have 3 (labs) in Holland i am the biggest ice producer in Europe. I will open 2 more in 2 weeks”. Pablo Icecobar is niet echt terughoudend en weet dan nog niet dat PGP-platform EncroChat een week na deze laatste uitspraak zou worden opgerold en de versleutelde communicatie door de politie wordt ingezien.

Kookpannen van de IKEA

Toch is het ook ouderwets recherchewerk dat de autoriteiten in de zomer van 2020 op het spoor brengt van de 40-jarige Mexicaan en zijn broer. Het begint met een tip dat ‘een Mexicaan in Nederland op zoek zou zijn naar een afgelegen locatie om een drugslab op te zetten’. Via het volgen van een telefoonnummer zien agenten hoe twee mannen met een Zuid-Amerikaans uiterlijk grote kookpannen kopen bij de IKEA in Delft. En hoe één van achterin een Range Rover, liggend op de achterbank, van een terrein in Schijndel wordt weggereden. Dat valt op, maar voordat ze geïdentificeerd kunnen worden zijn de Mexicanen het land al weer uit. De broer is nog steeds spoorloos.

Zeker vier drugslabs

Uit onderzoek van de Landelijke Recherche blijkt dat Pablo-Icecobar buitenlandse ‘koks’ aanlevert voor drugslabs van Nederlandse criminele organisaties. Uit de chats kan worden opgemaakt dat hij mede verantwoordelijk is voor vier drugslabs. De meest bekende is de drugsboot of de ‘narco barco’ die in mei 2019 in Moerdijk is aangetroffen, maar hij zit ook achter labs die ontmanteld worden in Achter-Drempt, Willemsoord en Hauwert. Andere leden van de organisatie worden gekoppeld aan een lab in Arnhem waar in april 2021 ruim 600 kilo methamfetamine in beslag is genomen. Pablo-Icecobar is één van de leiders van de criminele organisatie die in 2020 en 2021 meerdere labs tegelijkertijd heeft. Ook wordt vastgesteld dat hij ruim 30 kilo methamfetamine naar Duitsland heeft uitgevoerd. In september 2021 wordt ‘Pablo’ aangehouden en overgeleverd aan Nederland. Tegen hem eist het Openbaar Ministerie (OM) woensdag 20 september 2023 de hoogste gevangenisstraf: 16 jaar.

Meegewogen wordt dat hij in een Amerikaanse zaak al tot 9 jaar is veroordeeld voor de handel in metamfetamine. De officier van justitie van het Landelijk Parket:

Gelet op de rol van deze verdachte als leider van de criminele organisatie, zijn betrokkenheid bij vier labs, het exporteren van metamfetamine naar Duitsland én de forse eerdere veroordeling in de Verenigde Staten, is in deze zaak alleen de maximale gevangenisstraf die de wet ons toestaat passend.

Doctortattoo

Het belangrijkste contact van ‘Pablo’ in Nederland is volgens het OM de man die onder meer schuilgaat achter het account ‘Doctortattoo’, een 42-jarige man uit Den Haag. Het OM eist tegen hem 12 jaar celstraf.

Deze verdachte wordt in juli 2021 al aangehouden, samen met drie andere verdachten uit Mexico, Colombia en Ecuador. De Nederlandse hoofdverdachte mocht van de rechtbank de inhoudelijke behandeling van de zaak in vrijheid afwachten, en werd in 2021 al door de rechtbank vrijgelaten. Na aanhouding voor nieuwe feiten wordt zijn voorlopige hechtenis in 2022 geschorst, en sinds eind 2022 is hij spoorloos. Hij verscheen ook niet in de rechtszaal, maar zijn zaak wordt gewoon behandeld.

Volgens het OM coördineerde hij de aanlevering van grondstoffen voor de productie, het ophalen van het afval, het afnemen van het eindproduct en allerlei betalingen. De Hagenaar was als leider ook onderdeel van een andere criminele organisatie waarvan de leden door de rechtbank Zeeland-West-Brabant in 2022 tot jarenlange gevangenisstraffen zijn veroordeeld.

Zwijgrecht

Ook de ‘koks’ die in de labs op heterdaad zijn betrapt zijn inmiddels in aparte rechtszaken berecht. Deze zaak gaat over de groep die hen aanstuurde. Een 42-jarige Mexicaan tegen wie 10 jaar wordt geëist zou als ‘hoofdkok’ steeds meer coördinerende taken op zich hebben genomen. De andere vier hadden ondersteunende rollen. Hun aandeel bij de vier labs in Achter-Drempt, Moerdijk, Willemsoord en Hauwert wordt in de rechtbank uitgebreid besproken. De verdachten zelf laten niet veel los. ‘Derecho a guardar silencio’, klinkt het regelmatig: ze beroepen zich grotendeels op hun zwijgrecht. Naast de chats is er veel bewijs tegen de verdachten verzameld, zoals DNA-materiaal uit de opgerolde labs en informatie op telefoons.

Vier personen worden ook verdacht van het witwassen van honderdduizenden euro’s. Volgens het OM maakten ze gigantische winsten en tegen twee van hen is dan ook een ontnemingsvordering ingesteld. Misdaad mag immers niet lonen, zo stelt het OM:

Duidelijk is dat álle verdachten de strafbare feiten voor eigen gewin – en dan ook alleen voor eigen gewin – hebben gepleegd. Daarbij is geen enkele rekenschap gegeven van de mogelijke gevaren voor de omgeving zoals ontploffingsgevaar en de schadelijke effecten voor mens en milieu.”

Schadelijk en verboden

Het OM tilt er fors aan dat de verdachten zich inlieten met de productie van methamfetamine. Niet alleen is de verboden harddrug zeer verslavend. Aan de productie en handel in crystal meth kleven enorme risico’s, zoals explosiegevaar en milieuschade door het dumpen van afval. Daarnaast raakt de samenleving ontwricht door de samensmelting van de boven- met de onderwereld. “Crimineel geld vloeit zo in de bovenwereld, maar wordt ook gebruikt om het internationale criminele systeem te laten groeien door investeringen te doen voor nieuwe labs of ambtenaren om te kopen”. Mensen die zich hiermee inlaten mogen fors worden bestraft, vindt het OM.

Oproep

De drugslabs in deze zaak zijn allemaal aan het licht gekomen door speurwerk van politie en justitie. Het OM doet ook een oproep aan burgers om verdachte situaties, bijvoorbeeld bij bedrijfspanden, te blijven melden:

“Het is uiteindelijk namelijk ook de samenleving die hiervoor betaalt. Het opruimen van de verontreiniging bij een drugslab loopt al gauw in de honderdduizenden euro’s. Dit is een gezamenlijk probleem dat we gezamenlijk moeten oplossen”.

De rechtbank doet op 29 november 2023 uitspraak.