Drugsfabriek boven kinderdagverblijf: OM eist tot 7 jaar cel

Een cocaïnewasserij in een appartement in Amsterdam, met op de begane grond van het complex tot verbijstering van buurtbewoners en ouders een kinderdagverblijf. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen van 3 tot 7 jaar tegen vijf verdachten die in 2021 betrokken waren bij de illegale chemische fabriek op het Haveneiland in de wijk IJburg.

“Logisch dat dit gevoelens van boosheid en angst oproept”, vertelde een van de officieren van justitie van het Landelijk Parket aan de rechters. “Vanwege het brandgevaar verbonden aan zo’n cocaïnewasserij en vanwege de georganiseerde criminaliteit die daarmee gepaard gaat.” Ze noemde het ook goed voorstelbaar dat mensen boos zijn omdat kostbare woonruimte wordt misbruikt door drugscriminelen. Tegen de eigenlijke huurder van het appartement is in een afzonderlijke strafzaak door het OM wegens medeplichtigheid een gevangenisstraf van 24 maanden geëist, omdat hij de woning aan de drugsfabrikanten beschikbaar had gesteld.

De cocaïnewasserij werd enkele dagen nadat de verdachten waren begonnen met de opbouw ontdekt en ontmanteld. De locatie kon worden achterhaald met ontsleutelde berichten van het cryptoplatform Anom, dat in handen was van de Amerikaanse FBI. Vier van de verdachten konden worden aangehouden toen zij via de balustrade van het balkon het dak van het appartementencomplex op vluchtten.

In het appartement trof de politie goederen en stoffen voor de productie van cocaïne aan. In totaal waren honderden liters van alle benodigde chemische stoffen aanwezig. In de woning stond ook een persmal, waarmee blokken cocaïne konden worden geperst en voorzien van een logo. De aanwezigheid van 5944 gram cocaïnebase maakte duidelijk dat de productie ook daadwerkelijk was gestart. Anderhalve kilo nog natte cocaïne omwikkeld in een doek hoefde alleen nog maar gedroogd en geperst te worden.

Achteloos weggestopt

Ook in een particuliere opslag in Amsterdam, in een loods in Den Haag en in een woning in Rijswijk  ontdekten de rechercheurs goederen en chemische stoffen – tientallen jerrycans met meer dan 1500 liter - voor de productie van drugs. In de loods lag in een kast nog eens 16,6 kilo cocaïne met een handelswaarde van bijna 400.000 euro achteloos weggestopt in twee bigshoppers. Van drie aangetroffen jammers is vastgesteld dat het verboden apparaten zijn die de ontvangst van radiosignalen storen.

Financieel gewin

Voor de verdachten geldt volgens de officieren van justitie niet alleen, ze waren erbij dus zijn ze erbij. Hun DNA is aangetroffen op goederen die bij de drugsproductie zijn gebruikt en ze zijn in de dagen voor de inval door de politie gezien op camerabeelden. In de berging van de woning van een van de verdachten vond de politie een boodschappentas met 21.000 euro.

Deze verdachte staat ook terecht voor de uitvoer van 9 kilo cocaïne in juni 2021 naar  Polen.  Hij wordt door het OM beschouwd als degene die de touwtjes in handen had. Drie van de verdachten zouden alleen maar naar Nederland zijn gekomen om in de cocaïnewasserij te gaan werken. Ze hebben hier geen gezin, geen werk, geen woning en een van hen is inmiddels opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de productie van cocaïne.

De verdachten hebben volgens de officieren van justitie alleen oog gehad voor financieel gewin en hebben zich niet bekommerd over de risico’s van cocaïne en de productie daarvan voor de volksgezondheid of het milieu.

Het strafproces wordt donderdag en maandag voortgezet met de pleidooien van de advocaten van de verdachten.