Mate van TBS inzet bij hoger beroep in hefitge Enschedese zaak

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vier jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 66-jarige man. Hij wordt verdacht van een poging om zijn ex-vrouw om het leven te brengen.

Stanleymes

Volgens het OM kon de man kennelijk niet verkroppen dat zijn ex een nieuwe liefde had gevonden. Op 24 november 2016 reed hij op klaarlichte dag in Enschede met een auto op zijn ex in. Terwijl zij weerloos op de grond lag, heeft hij haar keel doorgesneden met een stanleymes. Wonderwel overleefde de vrouw het.

TBS met voorwaarden of met dwangverpleging

De rechtbank in Almelo veroordeelde de man op 4 oktober  2018 tot een gevangenisstraf van vier jaar en TBS met dwangverpleging voor een poging doodslag en het bedreigen van de partner van zijn ex. Hij ging tegen de straf in hoger beroep.

In hoger beroep speelt met name de vraag welke vorm van TBS moet worden opgelegd. Uit rapportages en het reclasseringsadvies komt vooral naar voren dat een lichtere vorm van TBS passend is voor verdachte. Toch ziet de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), TBS met voorwaarden niet zitten. Hij is van mening dat er sprake moet zijn een zwaardere TBS-behandeling.

Beiden zijn getraumatiseerd door wat er is gebeurd en nog steeds ontzettend bang voor verdachte. Daarbij neemt hij vrijwel geen verantwoordelijkheid  voor alles wat er gebeurd is.

Onverantwoord risico

De AG vindt namelijk dat er een onverantwoord risico wordt genomen met een lichtere vorm van TBS. “Onder meer het gebrekkige zelfinzicht, de nog bestaande rancune tegenover het slachtoffer, het recidiverisico en het risico dat hij niet zal voldoen aan opgelegde voorwaarden, maken dat TBS met voorwaarden geen passende afdoening is.”

De man wordt door het OM verdacht van een zeer ernstig en beangstigend feit. De AG zegt dat de slachtoffers nog steeds psychisch zeer veel last hebben. “Beiden zijn getraumatiseerd door wat er is gebeurd en nog steeds ontzettend bang voor verdachte. Daarbij neemt hij vrijwel geen verantwoordelijkheid  voor alles wat er gebeurd is.”

Het gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Vergroot afbeelding
Het gebouw van het Openbaar Ministerie in Arnhem