Een van grootste mensensmokkelzaken in Nederland; OM eist tot acht jaar cel in hoger beroep

Het is één van de grootste mensensmokkelzaken in Nederland. De organisatie waar een man uit de buurt van Eindhoven leiding aan gaf is volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), tenminste verantwoordelijk voor het smokkelen van 445 personen. “Maar er zijn genoeg aanwijzingen in het dossier dat het er misschien wel om 2000 mensen gaat.”

Toelichting op de eis in deze mensensmokkelzaak

Persadvocaat-generaal Janneke Weening licht de strafeis van het Openbaar Ministerie toe.

Hogere straf

Het Openbaar Ministerie (OM) eist daarom tegen de 40-jarige man een gevangenisstraf van acht jaar. Daarnaast wil het OM dat hij bijna 200.000 euro aan verdiensten terugbetaalt aan de Staat. Een 41-jarige medeverdachte uit Putten hoorde in deze zaak een gevangenisstraf van 4 jaar tegen zich eisen.

De rechtbank in Zwolle legde de verdachten op 20 februari 2018 gevangenisstraffen op van vijf en vier jaar, waarvan in het laatste geval twee jaar voorwaardelijk. De beide verdachten gingen daartegen in hoger beroep, het OM niet.

 “Enerzijds wordt er misbruik gemaakt van migranten die in een kwetsbare positie zitten en zich gedwongen zien hun toevlucht tot mensensmokkelaars te nemen. Anderzijds wordt het gezag van de Staat aangetast door de oncontroleerbare instroom van migranten. “

Geen medemenselijkheid

De AG concludeert dat de verdachten niet hebben geprobeerd de vluchtelingen vanuit een vorm van medemenselijkheid te helpen. “Zij trachten simpelweg aan de mensensmokkel grote sommen geld te verdienen.  Het is een vorm van harde criminaliteit die met kracht moet worden bestreden.”

In deze zaak draait het om Syrische vluchtelingen die in 2014 en 2015 vanuit Griekenland, Italië en Hongarije verder Europa in zijn geholpen. De man uit Eindhoven geldt als leider van de criminele organisatie die in september 2015 werd opgerold.

Kwetsbaar

De bende werkte met tussenpersonen die werden geronseld onder de vluchtelingen. Vanuit Nederland reden busjes van de bende naar de migranten om die op te pikken. Zo werden voor honderden euro’s vluchtelingen vervoerd naar Nederland, Denemarken en Zweden, zonder dat deze beschikten over geldige visa. In meerdere gevallen was zelfs sprake van vervalste visa. De meeste vluchtelingen werden na de tocht aan hun lot overgelaten.

Mensensmokkel dient met kracht te worden bestreden zegt de AG in zijn requisitoir. “Enerzijds omdat er misbruik gemaakt wordt van migranten die in een kwetsbare positie zitten en zich gedwongen zien hun toevlucht tot mensensmokkelaars te nemen. Anderzijds wordt het gezag van de Staat aangetast door de oncontroleerbare instroom van migranten. “

Ronselaars

Voor de rechtbank stonden in 2018 ook nog twee andere verdachten terecht in deze zaak. Zij werden voor hun rol in de smokkel veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee en drie jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. Zij gingen tegen die straf niet in hoger beroep.

In 2019 zijn in deze zaak ook nog elf verdachten door de rechtbank veroordeeld tot gevangenis- en taakstraffen. Het betrof onder meer ronselaars die in de diverse landen illegale vluchtelingen en chauffeurs regelden, geldkoeriers en personen die zorgden voor valse documenten.

Het Gerechtshof in Zwolle doet over twee weken uitspraak.