OM eist opnieuw forse straf tegen gewelddadige neppakketbezorger in Amsterdam

Vandaag eist het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van vijf jaar en TBS met dwangverpleging tegen een van de twee mannen die verdacht wordt van een gewelddadige woninginbraak. Bij deze inbraak doet de man zich, samen met een medeverdachte, voor als pakketbezorger van DHL.

Brute overval met vuurwapen

Op 14 september 2017 vinden kort na elkaar een poging woninginbraak en een zeer gewelddadige woninginbraak plaats in Amsterdam. De eerste poging slaagt niet, bij de tweede woning doen twee mannen zich voor als pakketbezorgers. Zodra de bewoner de voordeur opent, bedreigen de twee mannen hem met een vuurwapen en dringen de woning binnen. Vervolgens mishandelen zij de man ernstig; snijden, schoppen en slaan hem en gaan op zijn hoofd staan. De mannen dreigen hem te onthoofden, te verdrinken en te elektrocuteren en zij zeggen zijn vrouw op te wachten om haar te verkrachten. De man wordt gewond en vastgebonden achtergelaten terwijl de verdachten vertrekken met geld, juwelen, horloges, kleding en twee auto’s.

Camerabeelden en telefoon

Beide verdachten worden door diverse agenten herkend op camerabeelden die van de daders zijn gemaakt. Bij een van de verdachten wordt bij zijn aanhouding een telefoon gevonden die op de dag van de overval masten aanstraalde in de omgeving van de plaats waar de bij de overval gestolen Maserati is achtergelaten. Zij zijn in eerste aanleg veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 en 6 jaar.

Vrijgepleit door medeverdachte

De veroordeling van een van de verdachten is onherroepelijk. Hij heeft verklaard dat hij de overval heeft gepleegd, maar niet met de tweede verdachte. De advocaat-generaal (AG), de aanklager in hoger beroep van het OM, ziet dit als een poging om zijn maatje, die hij al lang kent, vrij te pleiten. Dit weegt volgens hem niet op tegen de herkenning van vier politieambtenaren. Hij acht de tenlastegelegde diefstal in vereniging dan ook bewezen en geeft aan dat alleen een lange gevangenisstraf past bij de gewelddadige acties van deze verdachte. Daarnaast was het niet zijn eerste woningoverval.

Grond voor TBS

In eerste aanleg eiste het OM naast een gevangenisstraf een TBS-maatregel. De officier van justitie ging na de veroordeling in hoger beroep en gaf aan dat de verdachte voldoet aan alle criteria om TBS met dwangverpleging op te leggen, omdat uit de omstandigheden en de adviezen van deskundigen blijkt dat het risico groot is dat verdachte opnieuw ernstige geweldsdelicten pleegt hoog is.

De AG deelt deze zorg: ‘Bij de oplegging van TBS moet niet slechts gekeken worden naar de aanwezigheid van een stoornis bij de verdachte. De TBS-maatregel is bovenal een beveiligingsmaatregel. Bij de oplegging daarvan met juist ook gekeken worden naar de risico’s voor de veiligheid van de samenleving in de toekomst. In deze zaak achten de deskundigen het risico op herhaling van ernstige feiten hoog. Het OM acht het noodzakelijk dat naast een gevangenisstraf de maatregel van TBS met dwangverpleging wordt opgelegd."

Het gerechtshof in Amsterdam doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak in deze zaak.

Vergroot afbeelding
Openbaar Ministerie aan het IJdok