Onderzoekswensen OM in hoger beroep Mallorca

In de zaak 14Eiland werd vandaag de regiezitting in hoger beroep gehouden bij het Gerechtshof in Leeuwarden. De zaak draait om meerdere ernstige geweldsincidenten in de nacht van 13 op 14 juli 2021 op het eiland Mallorca. Als gevolg van een van die incidenten is de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen overleden.

In zeven zaken is zowel door het Openbaar Ministerie als door de verdediging tegen de vonnissen van de rechtbank Midden-Nederland van 18 november 2022 hoger beroep ingesteld. De zeven verdachten in deze zaken worden in wisselende samenstellingen verdacht van doodslag, poging tot doodslag en het plegen van openlijk geweld tijdens drie incidenten. Het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaten van de zeven verdachten konden tijdens de zitting vandaag hun onderzoekswensen nader toelichten.

Het OM ziet het hoger beroep in deze zaak als een laatste kans om de volledige waarheid over de gebeurtenissen, die hebben geleid tot de dood van Carlo, boven tafel te krijgen. Het OM stelt dat één of meerdere verdachten meer moeten weten over wat er gebeurd is, dan dat zij in eerste aanleg bij de rechtbank hebben verteld. De advocaten-generaal vinden het daarom belangrijk dat de zeven verdachten nogmaals worden gehoord als getuige in elkaars zaak. Ook twee andere mannen moeten volgens het OM opnieuw gehoord worden als getuige. De rechtbank sprak één van hen vrij, de ander is veroordeeld; beiden zijn niet in hoger beroep gegaan.

Het Gerechtshof in Leeuwarden zal op 17 mei 2023 uitspraak doen over de onderzoekswensen.