Requisitoir Eris in hoger beroep maandag van start

Maandag 26 februari start het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep met het requisitoir in de strafzaak Eris. In het requisitoir zet het OM de verdenkingen tegen de 19 verdachten uiteen. Op maandag 4 maart wordt het requisitoir afgerond en worden ook de strafeisen uitgesproken. Vier vragen en antwoorden over de strafzaak Eris.

Waar draait het in deze zaak om?

Eris is een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken in Nederland. In  2017 en 2018 werden vijf mensen doodgeschoten en zijn meerdere liquidaties  voorbereid met 11 beoogde slachtoffers.

Het strafrechtelijk onderzoek Eris bestaat uit 18 deelonderzoeken. Het gaat in hoger beroep om 19 verdachten die in wisselende samenstellingen door het OM verantwoordelijk worden gehouden voor de liquidaties,  voorbereiding van liquidaties, andere geweldsdelicten en het deelnemen aan een criminele organisatie.

Door de officieren van justitie is tegen zeven verdachten levenslange gevangenisstraf geëist. Tegen de overige verdachten zijn straffen geëist van 18 tot 30 jaar.

De rechtbank legde in juli 2022 aan vier van de verdachten een levenslange gevangenisstraf op. Drie mannen, werden door de rechtbank vrijgesproken. Deze drie zaken worden wel in hoger beroep behandeld omdat de officier van justitie hoger beroep heeft ingesteld.

 Aan de overige verdachten zijn door de rechtbank veelal forse gevangenisstraffen opgelegd.

Hoe is de motorclub Caloh Wagoh erbij betrokken?

In het Eris-proces staan onder anderen kopstukken en leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh terecht. De president van Caloh Wagoh zou opdrachten voor liquidaties hebben aangenomen. Hij zette het werk vervolgens uit bij verschillende uitvoerders, waarvoor hij onder meer putte uit het netwerk van zijn motorclub. Maar ook mensen van buiten de motorclub werden betrokken.

In de zaak heeft een kroongetuige verklaringen afgelegd. Wat was zijn rol?

De kroongetuige was lid van Caloh Wagoh en besloot te verklaren over zijn inbreng en dat van anderen. De verklaringen gaven inzicht in zaken die tot dan toe onopgelost bleven. Afgesloten moordonderzoeken konden worden heropend.  De kroongetuige heeft voor het afleggen van de verklaringen afspraken gemaakt met het OM. Voor zijn criminele daden is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van 10 jaar . Deze straf is ook opgelegd door de rechtbank. In de zaak van de kroongetuige is geen hoger beroep. Wel is hij als getuige in de zaak Eris gehoord door het hof. 

Welke link heeft de strafzaak Eris met het Marengo-proces?

Ridouan T. is verdachte in beide onderzoeken. Het OM ziet hem als opdrachtgever voor de moorden in strafzaak Eris. Maar het OM kiest er nu voor om T. niet in beide onderzoeken te dagvaarden. Dat zou mogelijk de voortgang van beide processen vertragen en de beheersbaarheid van deze mega-zaken onder druk zetten. De al lopende vervolging van T. in het Marengo-proces krijgt op dit moment voorrang.