Herziening gerechtelijke kaart

Nederland kent een nieuwe gerechtelijke kaart. Per 1 januari is de Wet Herziening Gerechtelijke Kaart in werking getreden. Nederland telt nu tien arrondissementen (i.p.v. 19 arrondissementen). De vijf ressortsparketten zijn samengevoegd tot één (landelijk) ressortsparket genaamd 'Ressortsparket'. Het Ressortsparket kent vier vestigingen.

De nieuwe parketten worden aangeduid als arrondissementsparketten. De arrondissementsparketten hebben dezelfde naam als de rechtbanken. Een uitzondering hierop vormt het arrondissementsparket Oost-Nederland. Dit heeft te maken met de zogenaamde Splitsingswet die per 1 april 2013 in werking treedt. Deze wet splitst de rechtbank Oost-Nederland op in de rechtbank Overijssel en de rechtbank Gelderland. Het arrondissementsparket Oost-Nederland bedient beide rechtbanken. Hiermee telt Nederland per 1 april 2013 tien arrondissementsparketten en elf rechtbanken.

De wet Herziening Gerechtelijke Kaart bepaalt dat een rechtbank vanaf 1 januari 2013 alleen nog maar zittingsplaatsen heeft. Zo komt op eendagvaarding bijvoorbeeld te staan dat iemand is gedagvaard voor een zitting van de politierechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant, zittingsplaats Breda.