Drie keer levenslang in liquidatieproces Passage

In het liquidatieproces Passage veroordeelt de rechtbank drie personen tot een levenslange gevangenisstraf. Het OM is ‘opgelucht en tevreden' over de uitspraak van de rechtbank. Toch gaat het OM tegen twee uitspraken in beroep.

Het omvangrijke proces is op 9 februari 2009 gestart en is de langste inhoudelijke behandeling ooit in Nederland. Passage steunt voor een belangrijk deel op de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe. Het is de eerste keer dat het OM met een kroongetuige een deal heeft gesloten die zelf betrokken is geweest bij een moord.

De rechtbank acht de deal die het OM met de kroongetuige heeft gesloten rechtmatig en een groot deel van zijn verklaringen toelaatbaar als bewijs. Alleen in de zaak tegen Dino S. zijn de verklaringen niet toegestaan omdat het OM de verklaringen van de kroongetuige tegen Willem Holleeder als processtuk had moeten inbrengen. Het OM gaat in beroep tegen deze beslissing van de rechtbank. Ook in de zaak tegen Ali A. die onder meer wordt verdacht van het opdrachtgeven van moord en daarvan is vrijgesproken, gaat het OM in beroep. Tegen beide mannen had het OM levenslang geeist.

Passage gaat vooral om zeven liquidaties en vijf pogingen daartoe. Door de uitspraak van de rechtbank zijn vijf liquidaties uit 1993 opgelost. De rechtbank vindt dat het beroepsmatig op kille en berekenende wijze vermoorden van mensen, ook als het criminelen zijn, zwaar bestraft moet worden. Dat drie liquidaties lang geleden, in 1993, zijn gepleegd, beschouwt de rechtbank niet als een strafverminderende omstandigheid.