Transactie met directeur autobedrijf J. Brouwer Beheer B.V.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een afdoeningsbeslissing genomen in de strafzaak tegen autobedrijf J. Brouwer Beheer B.V. en de directeur J.R. van den Berg. De strafzaak heeft betrekking op een verdenking van belastingfraude die onder andere in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is gepleegd in de periode december 2004 tot en met april 2006. Met de directeur van J. Brouwer Beheer B.V. is een transactie overeengekomen die bestaat uit een boete van € 100.000 en een taakstraf van 120 uur. Daarnaast is aan autobedrijf J. Brouwer Beheer B.V.de voorwaarde gesteld in de afdoeningsbeslissing dat wordt voldaan aan de schikking met de Belastingdienst.

De Belastingdienst heeft in de periode van augustus 2005 tot en met oktober 2006 een boekenonderzoek verricht in de administratie van J. Brouwer Beheer B.V. Dat gebeurde op verzoek van de Britse autoriteiten. Gaandeweg het boekenonderzoek is het vermoeden ontstaan dat J. Brouwer Beheer B.V. betrokken was bij zogenaamde "missing trader handel". Dat houdt in dat handel wordt gedreven met een onderneming in het buitenland zonder dat daarvan belastingaangifte wordt gedaan in het betreffende land.

De FIOD is vervolgens een strafrechtelijk onderzoek gestart onder leiding van het Functioneel Parket. Dit onderzoek heeft geleid tot de verdenking van overtreding door J. Brouwer Beheer B.V. van art. 225 Wetboek van Strafrecht (valsheid in geschrifte), art. 69 jo art. 68 Algemene wet inzake rijksbelastingen (onjuiste dan wel onvolledige belastingaangifte), art. 420bis Wetboek van Strafrecht (witwassen) en het feitelijk leidinggeven hieraan door de directeur.

Mede gelet op het feit dat de strafbare feiten dateren uit de periode 2005-2006, J. Brouwer Beheer B.V. met de Belastingdienst een schikking heeft getroffen, de betrokken vennootschap inmiddels is geliquideerd en de directeur naar aanleiding van het boekenonderzoek zijn bedrijfsvoering heeft aangepast, vindt het OM deze afdoening passend in deze zaak.