Appèl in zaak-Van U.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten in appèl te gaan in de zaak-Bart van U. De rechtbank Rotterdam bepaalde woensdag 13 april dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is en legde de maatregel van tbs met dwangverpleging op. Het OM had tegen de man wegens doodslag 8 jaar cel en tbs geëist.

Volgens het OM was de verdachte niet geheel ontoerekeningsvatbaar, wel sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Aan een verdachte die sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, kan behalve de maatregel van TBS ook een gevangenisstraf worden opgelegd.

Bart van U. heeft bekend in januari 2015 in hun woning in Rotterdam zijn zus Loïs te hebben omgebracht, en in februari 2014 oud-minister Borst in Bilthoven. Volgens Van U had zijn zus hem zijn leven lang gepest, en had hij een goddelijke opdracht om mevrouw Borst als degene die verantwoordelijk was voor de euthanasiewetgeving om te brengen.

Het OM stelde zich eind maart bij de behandeling van de zaak op het standpunt, gesteund door de rapportages van het Pieter Baan Centrum, dat niet uitgesloten kan worden dat er bij Bart van U. ook nog reële motieven waren bij het ombrengen van beide vrouwen. Zo zou hij boos zijn geweest omdat het huis waar hij en Loïs woonden verbouwd werd en hij er tijdelijk uit moest, en had hij grote moeite met de euthanasiewetgeving. De deskundigen zagen “eilandjes van gezondheid”, naast een ernstig psychiatrisch ziektebeeld, zo verklaarden zij ook tijdens de behandeling van de zaak