Tot negen jaar celstraf geëist tegen verdachten in onderzoek grootschalige drugshandel

De officier van justitie heeft dinsdag 18 april gevangenisstraffen tot negen jaar geëist tegen negen hoofdverdachten uit een grootschalig drugsonderzoek. Het grote onderzoek rond een criminele organisatie staat sinds maandag 3 april op zitting en duurt tot en met 4 mei.

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland vervolgt in deze zaak in totaal twintig verdachten, veelal afkomstig uit de Zaanstreek, maar ook uit Amsterdam en het Westland. Zij worden verdacht van in totaal zestien strafbare feiten, waaronder deelname aan een criminele organisatie en de in- en uitvoer van grote hoeveelheden heroïne en cocaïne. De behandeling van de rechtszaak vindt plaats in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Onderzoek

Het onderzoek naar de criminele organisatie begon eind 2013. Uit informatie op basis waarvan het onderzoek uiteindelijk is gestart, bleek dat de groep al lange tijd actief was in de drugshandel.

Uit het onderzoek bleek dat de leden van de criminele organisatie samenkwamen in een horecagelegenheid in Zaandam. De politie Noord-Holland luisterde tijdens het onderzoek diverse  gesprekken af die daar zijn gevoerd. Zo vond daar op 17 maart 2015 een vergadering plaats waar met meerdere partijen overleg werd gevoerd over cocaïnetransporten door de lucht en over zee. Ook is afluisterapparatuur geplaatst in auto’s van verdachten, in een bedrijfspand aan de Schellingweg in Zaandam en, na aanhouding van verdachten, in een penitentiaire inrichting.

De politie heeft invallen gedaan bij woningen en bedrijven, waaronder het pand aan de Schellingweg in Zaandam. Daar troffen ze een aantal verdachten aan die op dat moment bezig waren met het bewerken van heroïne. Ook zijn verschillende huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn spullen in beslag genomen, zoals drugs, auto’s, vuurwapens, geld, sieraden en een geldtelmachine. Verder zijn laptops en gecodeerde smartphones in beslag genomen, die door het Nederlands Forensisch Instituut zijn onderzocht en door de politie zijn uitgelezen.

Een aantal verdachten bleek in Dubai, Duitsland en België te verblijven. Er is veel tijd en moeite gestoken in het traceren, aanhouden en uitleveren van deze verdachten. Ook zijn er veel gesprekken afgeluisterd en vertaald. Hiermee is inzichtelijk geworden op welke wijze de verdachten afspraken maakten over hun criminele activiteiten en wat ieders rol daarbij was.

Zeer ernstige feiten

Op zitting stond de officier van justitie stil bij de ernst en omvang van de feiten die door verdachten zijn gepleegd: deelname aan een criminele organisatie, handel in harddrugs, witwassen, valsheid in geschrifte. En dat is nog maar een selectie.

In deze zaak is sprake van een organisatie die zich richt op de invoer, uitvoer en verhandeling van cocaïne en heroïne. ‘’Een criminele organisatie vormt een ernstig en voortdurend gevaar voor de rechtsorde’’, zei de officier van justitie tijdens zijn requisitoir. Alle verdachten worden ervan beschuldigd, in verschillende rollen, aan deze criminele organisatie te hebben deelgenomen. Het gaat om zeer grote hoeveelheden harddrugs met straatwaardes van meer dan een miljoen euro. De drugsbende is daar jarenlang mee bezig geweest. Verslaving aan heroïne en cocaïne gaat bovendien bijna altijd gepaard met ernstige financiële en gezondheidsproblemen voor de gebruiker. ‘’De samenleving krijgt hiervan de rekening gepresenteerd in de vorm van criminaliteit en kosten voor hulpverlening’’, aldus de officier.

Ook is sprake van groot financieel gewin. Aan twee verdachten is het witwassen van een deel van die verdiensten tenlastegelegd. ‘’Witwassen tast de integriteit van het economische en financiële verkeer aan en bevordert het plegen van strafbare feiten’’ zei de officier ter zitting. Verder blijkt uit het strafdossier dat verdachten veelvuldig gebruik maakten van schijnconstructies en stromannen. De horecagelegenheid, bedrijven en panden zoals de Schellingweg werden geëxploiteerd of gehuurd op naam van een ander en gebruikt als dekmantelbedrijven. ‘’Met dergelijke schijnconstructies hebben de verdachten criminele inkomsten in de bovenwereld geïnvesteerd en andere strafbare feiten gefaciliteerd. Die vermenging is ontwrichtend en ondermijnend voor onze samenleving’’, aldus de officier.


Gevraagde straffen

Op zitting heeft de officier van justitie tegen de negen hoofdverdachten de volgende straffen geëist:

- Negen jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk en een geldboete van in totaal €225.000,-.
- Negen jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk en een geldboete van in totaal €150.000,-.
- Vijf jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk en een geldboete van  €75.000,- .
- Vijf jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk en een geldboete  van in totaal €150.000,-.
- Zes jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk.
- Vijf jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk.
- Zeven jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk.
- Vier jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk.
- Twee jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk.

De overige verdachten hoorden de volgende straffen tegen zich eisen:
- Een werkstraf van 120 uur;
- Een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twee maanden;
- Negen maanden gevangenisstraf voor het voorhanden hebben van een wapen en softdrugs.
- Werkstraf van 180 uur en één maand gevangenisstraf voorwaardelijk in verband met witwassen.
- Zeven maanden gevangenisstraf en een geldboete van €1000,- in verband met het voorhanden hebben van een wapen en een circa halve kilo heroïne.
- Twee verdachten hoorden twaalf maanden gevangenisstraf tegen zich eisen en een andere verdachte achttien maanden gevangenisstraf omdat zij een actieve rol hebben gehad bij de vergadering van 17 maart 2015 die wordt gezien als een voorbereidingshandeling.

Op 4 mei zal er tegen de drie laatste verdachten worden geëist.

Het OM is bovendien van plan het verdiende geld bij drie verdachten af te pakken via een zogeheten ontnemingsvordering van het wederrechtelijk verkregen voordeel.

De rechtbank zal vermoedelijk uitspraak doen op 16 juni aanstaande.