Moneymules

Zeven verdachten Noord-Holland bij internationale actie moneymules.

In Noord-Holland werden afgelopen week, in het kader van project EMMA (European Money Mule Action), zes verdachten ontboden op het politiebureau. Eén van hen is aangehouden. Een zevende verdachte zal deze week nog worden gehoord.

Afdoening

Eén verdachte die gehoord is, moet zich voor de rechter verantwoorden en één zaak wordt behandeld op een OM-zitting. De zaak van één van de gehoorde verdachten is geseponeerd, vanwege gebrek aan bewijs. In de zaken van de overige verdachten wordt nader onderzoek gedaan.

Over project EMMA

EMMA is een Europees project dat gericht is op de internationale aanpak van 'money mules' (geldezels, katvangers) en is gestart in 2015. 'Money mules' zijn personen die worden geronseld door criminele organisaties om hun betaalpas en pincode uit te lenen zodat criminelen hun bankrekening kunnen gebruiken om gestolen geld weg te sluizen.

In 2015 deden een aantal landen al mee, in 2016 deden er veertien landen mee, waaronder Nederland. In 2017 deden 26 landen mee. De actieweek liep dit jaar van 20 tot en met 24 november. In die week is in alle deelnemende landen actie ondernomen tegen money mules. Dit kan zijn in het kader van de aanpak cybercrime, maar ook (digitale) fraude. Zie het bericht van Europol voor het totale resultaat.