Reactie Openbaar Ministerie op artikel NRC

Het Openbaar Ministerie constateert dat NRC de antwoorden die door het OM gisteren zijn verstrekt met betrekking tot het artikel over een congres in Bangkok niet volledig heeft weergegeven in het artikel dat vandaag is gepubliceerd. Het OM hecht eraan daar in deze reactie op in te gaan.

Het OM heeft aan NRC laten weten dat Marianne Bloos, hoofdofficier van het Functioneel Parket, in 2012 een IAP-congres (International Association of Prosecutors) heeft bijgewoond in Bangkok. Ze was daar op uitnodiging van het College van procureurs-generaal. Het congres ging over grensoverschrijdende criminaliteit en de rol van de officier daarin. Het congres beperkte zich niet tot mensenhandel, maar ging over meer onderwerpen. Het programma van het congres in 2012 heeft de journalist gisteren ontvangen. Dit congres van het internationaal verband van aanklagers werd bijgewoond door honderden officieren vanuit de hele wereld. Er werd onder andere gesproken over milieucriminaliteit, het afpakken van crimineel vermogen, witwassen en corruptie, thema’s die het Functioneel Parket raken.

Daarnaast is het onjuist dat het College van procureurs-generaal vandaag spoedberaad houdt ‘over de vertrouwenscrisis in eigen kring’. Uiteraard heeft het artikel van vorige week de aandacht van het College en wordt daarover gesproken. Ook met de minister van Justitie en Veiligheid.