Ruim 500 kilo cocaïne aangetroffen in ananassen

De politie en het Openbaar Ministerie hebben donderdag 10 mei ruim 500 kilo cocaïne in beslag genomen in een loods in 's-Gravenzande. De vondst werd gedaan na enkele dagen intensief recherchewerk. Vijf verdachten die werden aangehouden, zijn deze week voor de raadkamer van de rechtbank gebracht.

De recherche deed al enige tijd onderzoek naar een mogelijk drugstransport. Dinsdag 8 mei kreeg dit onderzoek een onverwachte wending, toen duidelijk werd dat bij de overdracht van de drugs mogelijk geweld zou worden gaan gebruikt. Daarop is besloten meteen in te grijpen. Vanwege de mogelijke geweldsdreiging is daarbij een arrestatieteam ingezet en ook de politiehelikopter is die avond actief geweest. Veel inwoners van Naaldwijk en 's-Gravenzande hebben op enige wijze iets van deze actie gezien of gehoord.

Vier mannen werden door het arrestatieteam aangehouden in een auto op een kruising met de Burgemeester Elsenweg. Uren later werd een vijfde verdachte gevonden in het bedrijf dat als doorvoerlocatie werd gebruikt. Hij had zich daar laten insluiten in een koelcel, om de lading te onderscheppen.

In eerste instantie werden de verwachtte drugs niet aangetroffen. In de daaropvolgende dagen is de recherche echter doorgegaan met het onderzoek. En zo werden de drugs op donderdag alsnog gevonden. Deze zaten verstopt tussen een lading ananassen.

Omdat het onderzoek nog in volle gang was, en de verdachten daarbij in beperkingen zaten, konden politie en Openbaar Ministerie eerder nog geen mededelingen doen. Ook werden – en worden – meer aanhoudingen niet uitgesloten. Inmiddels zijn de beperkingen opgeheven.

Omwille van de veiligheid van de medewerkers, is er eerder al wel voor gekozen om te melden dat de drugs bij het bedrijf waren gevonden en weggehaald. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat het bedrijf bij het drugstransport is betrokken.

De verdachten zijn woensdag 23 mei voor de raadkamer van de rechtbank gebracht. Die heeft besloten dat ze 90 dagen langer vast blijven zitten.