Eis: 50 uur werkstraf voor dreigtweets aan Kamerlid

‘My army is coming to kill you’, ‘I am going to cut his head away’ en ‘Uiteindelijk gaat jou kop er af’. Enkele fragmenten uit vijf tweets die een 40-jarige Amsterdammer op 26 april 2017 stuurde aan een Tweede Kamerlid. De tweets gingen vergezeld van afbeeldingen van vuurwapens. Vandaag eiste de officier van justitie onder meer een werkstraf van 50 uur tegen de man. Want: “Social media zijn geen vrijplaatsen voor grensoverschrijdend gedrag”.

De man heeft bekend de tweets te hebben verstuurd. Maar hij meent dat deze niet bedreigend zijn. De officier van justitie dacht daar anders over: “De gekozen bewoordingen en de beelden van wapens hebben evident een bedreigend karakter.”

Hij vervolgde: “Het is niet zo dat politici een dikkere huid moeten hebben. We moeten ervoor zorgen dat zij onbelemmerd hun publieke taak kunnen doen, zonder te worden blootgesteld aan bedreigingen.”

De officier eiste daarom tegen de man 50 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. Dat betekent dat als de man nogmaals de fout ingaat, hij twee weken de cel in moet.