Twee verdachten mishandeling Spijkenisse voorlopig nog vast

Twee jongens die eerder deze week zijn aangehouden in verband met een mishandelingszaak in Spijkenisse blijven voorlopig langer vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag besloten. De jongens zijn 15 en 16 jaar en worden verdacht van openlijke geweldpleging. Vier anderen zijn –onder voorwaarden- weer op vrije voeten.

Filmpje

Vrijdagavond 18 januari werd een 14-jarige jongen door verschillende leeftijdsgenoten mishandeld. De mishandeling werd gefilmd en dit filmpje ging maandagavond 21 januari viraal. Naar aanleiding van de beelden startte de politie een onderzoek, waarna diezelfde avond nog twee verdachten werden aangehouden. Vier andere verdachten zijn dinsdag 22 en woensdag 23 januari aangehouden. Het onderzoek naar de toedracht van de mishandeling en andere betrokkenen is in volle gang, de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Vechtpartij

Uit het voorlopige onderzoek is gebleken dat de mishandeling niet geheel willekeurig lijkt te zijn. Het slachtoffer had –naar het zich  laat  aanzien- met één van de verdachten een afspraak om een ruzie uit te vechten. Vervolgens waren op de afgesproken plek meerdere personen aanwezig en vond er een groepsmishandeling plaats.

De twee verdachten die nu nog vast zitten wordt verweten dat zij het grootste aandeel hebben gehad in het toegepaste geweld. De verdachten die vandaag op vrije voeten zijn gesteld, blijven verdachte in dit onderzoek. Overigens dienen deze jongens zich wel te houden aan een aantal voorwaarden die de rechter-commissaris aan hen heeft opgelegd, waaronder een contactverbod onderling.

Onrust

Politie en Openbaar Ministerie zien dat deze zaak voor veel verontwaardiging heeft gezorgd in de maatschappij. Wij zien dat er online oproepen worden gedaan om personen betrokken bij het incident wat aan te doen. Ook hier hebben politie en justitie aandacht voor, wij nemen dit serieus op en zullen hier tegen optreden. De politie en het OM worden steeds vaker geconfronteerd met jongeren die vechtpartijen filmen en vervolgens de beelden op sociale media verspreiden. Dit kan –onder omstandigheden- strafbaar zijn.