Politieoptreden in zaak Waddinxveen rechtmatig

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek afgerond naar het overlijden van een 39-jarige man in Waddinxveen in februari vorig jaar. Het handelen van de agenten die ochtend was volgens het OM rechtmatig. Uit onderzoek blijkt niet dat hun handelen heeft bijgedragen aan het overlijden.

De 39-jarige man vertoonde op vrijdag 2 februari 2018 kort voor 6.00 uur verward gedrag op de openbare weg in Waddinxveen. De politie besloot daarop hem onder controle te brengen. Toen hij zich daartegen verzette, brachten de agenten hem op zijn buik naar de grond om handboeien te kunnen aanbrengen. Op enig moment bleek hij onwel te zijn geworden. Er werd een ambulance gebeld en de politie begon met hulpverlening. Om 6.35 uur kwam de man te overlijden.

De Rijksrecherche startte onder leiding van een officier van justitie een uitvoerig onderzoek. Er is onder meer sectie verricht en toxicologisch onderzoek gedaan. Naar aanleiding van rapportages zijn door het Openbaar Ministerie nog aanvullende vragen gesteld aan de patholoog.

Duidelijk is geworden dat het handelen van de politie niet heeft bijgedragen aan het overlijden van de man. Op verzoek van de nabestaanden doet het Openbaar Ministerie geen verdere mededelingen over de doodsoorzaak.

Optreden politie

Op een video is te zien dat de agenten enkele klappen geven op het lichaam van de man. Het gaat om het toebrengen van een zogeheten pijnprikkel, om te zorgen dat iemand die zich hevig verzet de spieren niet meer aanspant en geboeid kan worden. Deze methode wordt tijdens trainingen aangeleerd.

Het Openbaar Ministerie concludeert op basis van het onderzoek dat de agenten het overlijden van de man niet kan worden aangerekend. Zij zullen dan ook niet worden vervolgd. Zowel de agenten als de nabestaanden van de 39-jarige man zijn van dit eindoordeel op de hoogte gebracht.