Requisitoir in zaak Holleeder volgende week van start

Donderdag 14 februari zullen de officieren van justitie beginnen aan hun requisitoir in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Het requisitoir zal over vier dagen worden verspreid: behalve donderdag 14 februari ook vrijdag 15 februari, donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart. De voordracht van het requisitoir zal op 1 maart eindigen met de strafeis.

De zaak tegen Holleeder heeft de afgelopen jaren - in het bijzonder sinds de inhoudelijke behandeling een jaar geleden is gestart – kunnen bogen op een buitengewoon grote aandacht van media en maatschappij: er verschenen artikelen, interviews, documentaires, boeken en zelfs een toneelstuk, elk met zijn eigen invalshoek.

Het OM vindt het van belang de essentie van de strafzaak nogmaals te benadrukken: “In deze zaak gaat het om hen die het leven hebben gelaten of gewond zijn geraakt en om de nabestaanden die al jaren rouwen om hun geliefden”, aldus de officieren van justitie in hun betoog op 5 februari 2018, de eerste dag van de inhoudelijke behandeling. “Het gaat om groot onrecht dat is geschied en waarvan betrokkenen na al die jaren nog steeds last hebben. Het gaat erom de echtgenotes, de kinderen, de ouders, broers en zusters een stem te geven en te komen tot herstel van hun vertrouwen in de rechtsstaat.”

Lange adem

De naam van verdachte heeft lang boven de markt gehangen. Zijn naam werd talloze malen genoemd als verantwoordelijke voor de dood van diverse slachtoffers. “Het was een kwestie van lange adem voordat politie en justitie zover waren dat er een houdbare zaak tegen verdachte was”, aldus de officieren. In een rechtsstaat kan en mag het niet zo zijn dat er personen zijn die ongestraft hun onderlinge conflicten met geweld oplossen en zich op die manier langzamerhand een status van onaantastbaarheid verwerven. Daarbij maakt het niet uit wie het slachtoffer is en hoe lang geleden het is gebeurd.

Holleeder is op zaterdag 13 december 2014 door de politie aangehouden, sinds die dag zit hij vast. Op 25 maart 2015 werd de eerste pro formazitting gehouden. In totaal zijn er in deze zaak - 13Vandros - veertien pro formazittingen geweest. De eerste inhoudelijke zittingsdag was op maandag 5 februari 2018 in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Inmiddels zijn er vijftig inhoudelijke zittingsdagen geweest.

Verdenking

In de loop der tijd is de verdenking uitgebreid en zijn diverse dossiers samengevoegd. Holleeder staat terecht op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, medeplegen van zes voltooide levensdelicten en twee pogingen. Het gaat om de volgende delicten:

  • een poging liquidatie van John Mieremet op 26 februari 2002 in Amsterdam (dossier Boeddha)
  • de moord op Cor van Hout op 24 januari 2003 in Amstelveen (dossier Viool)
  • de doodslag op Robert ter Haak op 24 januari 2003 in Amstelveen (dossier Viool)
  • de moord op Willem Endstra op 17 mei 2004 in Amsterdam (dossier Enclave)
  • de poging doodslag op Endstra’s zakenrelatie David Denneboom op 17 mei 2004 in Amsterdam (dossier Enclave)
  • de moord op Mieremet op 2 november 2005 in Pattaya, Thailand (dossier Fazant)
  • het medeplegen van de moord op Cees Houtman op 2 november 2005 in Amsterdam (dossier Agenda)
  • het medeplegen van de moord op Thomas van der Bijl op 20 april 2006 in Amsterdam (dossier Perugia).

De zes dossiers zijn samengevoegd in het onderzoek 13Vandros – een gezamenlijk onderzoek van Arrondissementsparket Amsterdam en het Landelijk Parket – dat alles bij elkaar uit ongeveer 1000 ordners bestaat. De politie heeft de afgelopen jaren met ongeveer veertig rechercheurs aan het onderzoek gewerkt. In het kader van dit onderzoek heeft de politie ruim 230 getuigen gehoord. Daarnaast hebben er 56 getuigenverhoren bij de rechter-commissaris plaatsgevonden. Tijdens de inhoudelijke behandeling op zitting werd nog een aantal getuigen gehoord onder wie twee kroongetuigen en de twee zussen en een ex-vriendin van de verdachte.

Globale indeling requisitoir

Op de eerste van het requisitoir zullen de officieren van justitie ingaan op de proceshouding van verdachte en op verklaringen van de verschillende getuigen. Op de tweede dag zal een tijdlijn worden besproken waarbij alle feiten in historisch perspectief zullen worden geplaatst. Twee weken later, op donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart, worden de zes zaaksdossiers besproken en zal er een ‘visualisatie’ worden getoond. De requisitoir-vierdaagse wordt afgesloten met de strafeis op vrijdag 1 maart.