Reactie Centrale Ondernemingsraad OM op de conclusies van het rapport-Fokkens

Vandaag presenteerde mr. J.W. Fokkens de conclusies van zijn onderzoek aan het OM. De Centrale Ondernemingsraad Openbaar Ministerie (COR-OM)* reageert op dit rapport.

"Wij zijn boos en teleurgesteld dat dit is gebeurd binnen het OM", aldus COR-OM voorzitter Fred Huijsmans in reactie op de bevindingen van de commissie. Naar het oordeel van de COR-OM moeten medewerkers zich veilig kunnen voelen in hun werk en elkaar tegenspraak kunnen en durven bieden, dat blijkt niet altijd het geval.

Cultuur

Volgens de COR-OM staan de bevindingen van het onderzoek niet op zichzelf, maar zijn zij vooral kenmerkend voor een breder cultuurprobleem binnen het OM. "Waar het ons om gaat is dat medewerkers moeten kunnen rekenen op een gezond werkklimaat waarin zij met trots en plezier hun werk kunnen doen." Daarom vindt de COR-OM vooral de aanbevelingen met betrekking tot de aanpak van het cultuurprobleem belangrijk. Voor wat betreft de uitkomsten van het onderzoek naar de twee hoofdofficieren, vindt de COR-OM het rapport duidelijk: "Wij gaan ervan uit dat er disciplinaire maatregelen gaan volgen", aldus Huijsmans.

Vertrouwen

Er ligt een stevige taak voor het OM, namelijk herstel van het vertrouwen van de medewerkers van het OM in de leiding en herstel van het publiek vertrouwen in het OM. "Wij zien in dit College, onder voorzitterschap van Gerrit van der Burg, een complementair team dat integriteit als een belangrijke kernwaarde heeft en dat de intentie en drive heeft om dit vertrouwen terug te winnen." De commissie spreekt dit vertrouwen in het College ook uit.

De COR-OM zal namens de medewerkers het gesprek voeren met het College om de nodige verandering tot stand te brengen. Fred Huijsmans: "We zullen daarin een constructief kritisch gesprekspartner zijn, waar nodig de luis in de pels. Wij verwachten daadkracht van het College. Wij zullen erop toezien dat het College al het mogelijke doet om de cultuurverandering tot stand te brengen en zich daarbij niet alleen te richten op instrumentele maatregelen."
 

* De Centrale Ondernemingsraad bij het Openbaar Ministerie wordt intern de MROM genoemd.