Vier aanhoudingen in onderzoek naar intermediair die fraude met mest zou faciliteren

De Politie heeft donderdag vier mannen aangehouden die werken voor een mestintermediair uit de omgeving van Zwolle. Ze zijn allen in verzekering gesteld. Het bedrijf en de vier personen worden verdacht van het faciliteren van tientallen boeren bij mestfraude.

Onderzoek

Het bedrijf is een geregistreerde intermediair die meststoffen verhandelt, vervoert en opslaat. Het bedrijf heeft honderden boeren als klant. Het vermoeden is dat de verdachten boeren die te veel dierlijke meststoffen produceerden, faciliteerden met frauderen door deze mest alleen op papier af te laten voeren. Hierdoor konden deze boeren meer mest op hun eigen bedrijf toepassen dan er officieel was toegestaan. Hierbij zouden valse vervoersdocumenten en facturen zijn opgemaakt om de mestadministratie kloppend te maken. De gebruiksnormen van de boeren werden zo “op papier” niet overschreden.

Daarnaast wordt het bedrijf verdacht van het afgeven van afvalwater - afkomstig van verwekingsbedrijven van uien en groenten-  aan ontvangers die deze afvalstoffen niet mochten ontvangen. Ook hier werden vermoedelijk valse documenten opgemaakt. Op de vervoersdocumenten leek het of het afvalwater naar een biogasinstallatie zou gaan.

Tot slot is het vermoeden dat het bedrijf mest afkomstig van verschillende dieren en digestaat -een product dat afkomstig is uit covergisters- op papier “omkat” naar ‘mest van vleesvarkens’. Dit doen verdachten vermoedelijk om een financieel voordeel te halen, omdat de laatste mest meer oplevert dan de overige mest. Door het niet naleven van de regels is de hoeveelheid fosfaat en nitraat uit dierlijke meststoffen niet meer inzichtelijk.

Administratie in beslag genomen

De politie doorzocht met de NVWA twee bedrijfspanden in de omgeving van Zwolle en een woning. Er is administratie in beslag genomen. Hoeveel de intermediair met de fraude verdiend heeft is onderwerp van onderzoek.

Fraude met mest ondermijnt de samenleving

In Nederland is een mestoverschot. Voor de hoeveelheid dieren en daarbij behorende hoeveelheid mest moeten kostbare dierrechten betaald worden door boeren. Daarnaast zijn aan de legale afvoer van mest kosten verbonden. Met het niet naleven van de regels valt al snel veel geld te verdienen. Om controle te houden op het mestoverschot en om het risico op verspreiding van dierziekten zo klein mogelijk te houden, hebben boeren administratieve verplichtingen. Het is ernstig wanneer er met de administratie gesjoemeld wordt, want hierdoor wordt het beleid van de overheid ondermijnd.

Fraude met mest ondermijnt ook het stelsel van afspraken die we in internationaal verband gemaakt hebben over mest. Ondernemers moeten veel kosten maken voor de legale verwerking van hun mest. Illegale mestafzet zorgt voor concurrentievervalsing. Een teveel aan mest op het land is schadelijk voor de leefomgeving en de volksgezondheid en illegale mestafzet moet daarom bestreden worden. Door fraude kan verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaan, met alle risico’s van dien: de samenleving raakt gecorrumpeerd en wordt van binnen uitgehold. Dat is onwenselijk en daarom treedt de overheid hiertegen op.