ISD geëist voor autokraak tijdens schieten in tram Utrecht

Tegen een 27-jarige man die verdacht wordt van diefstal uit een auto in Utrecht, heeft de officier van justitie vandaag de maatregel van ISD geëist. De diefstal vond plaats in Kanaleneiland op 18 maart, dichtbij en kort na de schietpartij in de Utrechtse tram.

De auto was eigendom van een journalist van het Duitse Bild, die vanwege de schietpartij naar Utrecht was gekomen en zijn auto had geparkeerd in de nabijgelegen Admiraal Helfrichlaan. Een agent, die geen dienst had, was getuige van de verkenning en de autokraak die daarna volgde. Hij maakte foto’s en alarmeerde de meldkamer. De meldkamer kon op dat moment niet veel uitrichten omdat alle beschikbare mensen waren ingezet voor de afwikkeling van de schietpartij. Ook noteerde de agent het kenteken van de auto waarmee de verdachten wegvluchtten, nadat ze de ruiten hadden ingeslagen en tassen met dure spullen hadden meegenomen. Op basis van de beelden konden meerdere wijkagenten uit Kanaleneiland de verdachte herkennen. De auto bleek eigendom van een vriendin van de verdachte. Op basis van alle beelden en verklaringen in het dossier vond de officier van justitie dit feit dan ook bewezen. Ook een ander feit, het zich legitimeren met andermans paspoort, op 25 juli dit jaar, vond de officier bewezen.

De verdachte heeft een lang strafblad en veelvuldige contacten met de politie. Hierdoor is hij aangemerkt als veelpleger. Ook de reclassering heeft geconstateerd dat er langdurige problematiek op verschillende leefgebieden is en spreekt van een hoog recidiverisico. Eerder heeft hij zich niet aan voorwaarden gehouden; hulpverlening is niet van de grond gekomen; er loopt nog een zaak tegen hem in hoger beroep.

Bij haar eis hield de officier van justitie rekening met al deze omstandigheden. Maar ook nam ze hem kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van de hectiek van 18 maart. “Dat verdachte juist dit moment uitkiest om een autokraak te plegen, getuigt van een enorme brutaliteit en gebrek aan respect”, benadrukte ze. Omdat de verdachte steeds door gaat met het plegen van delicten, vroeg de officier om de ISD-maatregel op te leggen voor de duur van twee jaar. Deze maatregel heeft tot doel om gedurende de twee jaar dat een veroordeelde vast zit, persoonsgericht te werken aan gedragsbeïnvloeding en het oplossen van bijvoorbeeld persoonlijkheids- of verslavingsproblemen.

De medeverdachte is op 3 april 2019 tijdens een snelrechtzitting veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf weken.