Zes vragen en antwoorden over incidenten rond FC Den Bosch – Excelsior

Deze week was er veel te doen over incidenten rond de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior. Het duel werd zondag enige tijd stilgelegd vanwege racistische uitingen vanaf de tribune. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Wij stelden zes vragen aan de betrokken officier van justitie.

In het stadion klonken racistische uitingen/beledigingen, oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes vanaf de tribune, die gericht zouden zijn tegen een donkere Excelsior-speler. Waarom zit er nog niemand vast?
“Voor zover wij nu kunnen beoordelen is er sprake van strafbare uitingen. Wij zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart en dat betekent dat de politie gaat onderzoeken wie betrokken was bij de uitingen vanaf de tribune. Het onderzoek loopt en wij moeten nu afwachten wat dat oplevert.”

Critici zeggen dat dit soort onderzoeken vaak niets oplevert. Hebben zij gelijk?
“Dat is afwachten. Het klopt dat dit soort zaken vaak niet eenvoudig zijn. In het verleden zijn bijvoorbeeld soortgelijke zaken geseponeerd, onder meer omdat gehoorde woorden niet bij bewegende monden te brengen waren. Of dat in deze zaak ook het geval is, zal uit het onderzoek moeten blijken.”

Op social media gingen al gauw beelden rond van iemand die een Hitlergroet zou hebben gebracht. Sommige mensen zeggen dat er helemaal geen Hitlergroet werd gebracht, maar dat er sprake was van een wegwerpgebaar. Wordt dat incident ook onderzocht?
"Wij hebben dit incident onderzocht. Samen met specialisten van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) en de politie hebben wij de bewegende beelden van het incident geanalyseerd. Het OM is niet tot de conclusie gekomen dat het hier gaat om een Hitlergroet. Het gaat in onze ogen om een meer algemene wegwerpbeweging. Wij hebben ook niet kunnen vaststellen dat die bewegingen gepaard gingen met (discriminatoire) uitingen in de richting van de speler van Excelsior. De betrokken man hebben wij ook gesproken. Hij ontkent met klem dat hiervan sprake zou zijn geweest. De man wordt ten aanzien van de armbeweging dus niet verdacht van discriminatie."

Er zou een man bedreigd worden die niets met de zaak te maken had. Zijn naam verscheen op social media. Wat vindt het Openbaar Ministerie daarvan?
“Dat vinden wij een zeer kwalijke zaak. Wij roepen iedereen op om daarmee te stoppen want de gevolgen van dit soort acties zijn groot. Niet alleen voor de mensen die als dader worden neergezet, maar ook voor de mensen die dit soort berichten verspreiden. Er kan zomaar sprake zijn van strafbare feiten.”

De trainer van FC Den Bosch zou ook bedreigd zijn. Wordt die bedreiging onderzocht?
“Deze zaak wordt door ons ook onderzocht.”

Werken het OM en de politie samen met FC Den Bosch en de KNVB?
“Samen met de politie proberen wij te achterhalen wie verantwoordelijk is geweest voor de uitingen vanaf de tribune. Wij bekijken daarvoor beelden, spreken met mogelijke getuigen en hebben waar nodig ook contact met FC Den Bosch en de KNVB.”