OM eist taakstraffen en geldboetes in hoger beroep Rotterdamse voetbalrellen

Het Openbaar Ministier (OM) heeft in hoger beroep taakstraffen tot 240 uur en een geldboete van €410,- geëist tegen vijf personen die openlijk geweld dan wel baldadigheid zouden hebben gepleegd rond de voetbalwedstrijd Excelsior-Feyenoord in mei 2017. Na de bewuste voetbalwedstrijd braken in de binnenstad van Rotterdam rellen uit, waarbij de ME werd bekogeld met onder meer bierflesjes en stenen.

In totaal werden bij de rellen ruim 100 personen aangehouden; het merendeel kreeg een strafbeschikking of dagvaarding mee. Diegenen die niet werden voorgeleid kregen een gedragsaanwijzing met meldplicht van het OM. Zij mochten in ieder geval de week daarop, de week waarin Feyenoord moest spelen voor de landstitel, niet bij de Kuip of het Stadhuisplein in Rotterdam komen. Zo’n drieënveertig mensen werden aangehouden voor openlijk geweld. Dertig van hen zouden daarbij geweld hebben gepleegd tegen personen en met name tegen politieagenten.

De rechtbank legde in eerste aanleg werkstraffen van 200 tot 220 uur op aan de volwassen verdachten; de minderjarigen werden veroordeeld tot taakstraffen van 60 tot 100 uur. Het merendeel van de veroordeelden legde zich bij het vonnis neer. Acht verdachten gingen in hoger beroep tegen hun veroordeling. Het OM ging in zes zaken, waarin vrijspraken waren gevolgd, in hoger beroep. Een aantal van die zaken zullen in hoger beroep op een later moment, naar verwachting in 2020, behandeld worden.

De advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep) vroeg het hof Den Haag voor de meeste verdachten het vonnis van de rechtbank te bevestigen. In een paar zaken vroeg de advocaat-generaal een andere straf op te leggen. Het OM meent, evenals de rechtbank, dat een krachtig signaal moet worden afgegeven. “Het centrum van Rotterdam was een slagveld. Dit soort geweldpleging tegen de politie die gewoon hun werk goed moeten kunnen doen is volstrekt onaanvaardbaar. Het handelen van verdachte lokt anderen weer uit hetzelfde te doen”, aldus de openbaar aanklager.

Het hof doet uitspraak op 3 en 5 december 2019.

Beleid

Het OM is verantwoordelijk voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. Veelal gaat het bij voetbalvandalisme om (dreiging van) geweld tegen personen. Overigens neemt dit af op wedstrijddagen in of rond de stadions, maar wordt op andere plaatsen en tijden de confrontatie met rivaliserende hooligans of de politie gezocht. De justitiële reactie is daarop toegesneden, wat betekent dat er een hoge prioriteit wordt gegeven aan de opsporing van de daders van dergelijke delicten. Wanneer sprake is van voetbalgeweld kan men wat het OM betreft rekenen op een strafeis die met 50% verzwaard wordt. Bij geweld tegen gezagsfunctionarissen kan men rekenen op een zwaardere strafeis van +200%.