Celstraf geëist voor veroorzaken ongeval onder invloed van ketamine

Tegen een 25-jarige man uit Monnickendam heeft de officier van justitie vanmiddag een celstraf van 36 maanden geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man wordt verdacht van het veroorzaken van een fataal verkeersongeval waarbij hij onder invloed van ketamine, een narcosemiddel, was.

Het ongeluk gebeurde op 24 augustus van dit jaar op de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost. Bij het ongeval kwam een 35-jarige vrouw om het leven die met haar man op het fietspad fietste. Uit onderzoek van de politie bleek dat de 25-jarige verdachte met hoge snelheid, zo’n 85 km/u, het slachtoffer heeft aangereden. Bij de man werd  0,72 milligram ketamine per liter bloed aangetroffen en in zijn auto ruim 7 gram van het narcosemiddel.

Over de toedracht van het ongeluk heeft de verdachte verklaard dat hij zich niets kan herinneren. Hij weet enkel nog dat hij vanuit zijn broer de A10, de Ring van Amsterdam, is opgereden. Hij is even gestopt om ketamine te gebruiken en daarna weet hij niets meer. Hij had naar eigen zeggen een black-out.

Door de grote en werkzame hoeveelheid ketamine in zijn bloed was hij volgens de officier van justitie volstrekt niet in staat om auto te rijden. De officier van justitie is van oordeel dat de 25-jarige man door zeer onoplettend en onachtzaam gedrag een ongeval heeft veroorzaakt waardoor een persoon om het leven is gekomen.

Over de verdachte zijn twee rapportages opgemaakt door een psychiater en psycholoog. Zij adviseren de feiten in verminderende mate aan hem toe te rekenen. De officier van justitie is het hier niet mee eens. “De verdachte heeft op die bewuste dag op meerdere momenten besloten om ketamine te gebruiken en in de auto te stappen. Zelfs tijdens het rijden heeft hij opnieuw ketamine gebruikt, terwijl iedereen weet dat je niet kunt rijden als je onder invloed bent. Ik vraag u dan ook om geen rekening te houden met de verminderde toerekenbaarheid bij het opleggen van een straf”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Naast de gevangenisstraf heeft de officier van justitie de rechtbank gevraagd de man een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 4 jaar op te leggen. Daarnaast zou hij na het uitzitten van zijn straf ten minste een jaar moeten worden behandeld met zijn drugsverslaving.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak