In hoger beroep 8 jaar en tbs geëist voor doodslag Twello

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 38-jarige man die destijds in Twello verbleef. De man wordt ervan verdacht op 23 mei 2017 de 62-jarige Sam Pieters uit Twello om het leven te hebben gebracht.

Onderdak

Het dossier tekent een schrijnend verhaal op. Verdachte zou in 2016 uit zijn woning zijn gezet en verbleef vervolgens enige tijd in een psychiatrische kliniek. Het was Pieters die verdachte vervolgens met regelmaat onderdak verschafte, door een huissleutel voor verdachte onder zijn deurmat te achter te laten. Getuigen omschrijven hoe zij steeds vaker ruzie tussen verdachte en het latere slachtoffer hebben waargenomen. Zo ook de bewuste middag in 2017.

Ruzie

De woningbouwvereniging had Pieters uitgelegd dat hij zijn huis kon kwijtraken als verdachte in de woning zou verblijven. In de visie van het OM heeft het slachtoffer verdachte niet binnen willen laten, waarop een ruzie is ontstaan. Verdachte zou Pieters, naar alle waarschijnlijkheid met een bierfles in de hand, meermaals op het hoofd hebben geslagen en niet zijn opgehouden toen het slachtoffer op de grond viel en buiten bewustzijn raakte. Buren troffen het slachtoffer bij de voordeur aan in een plas bloed en zagen verdachte uit de woning komen.

Veroordeling

De rechtbank veroordeelde verdachte tot een gevangenisstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging. Het OM had een gevangenisstraf van acht jaar (en tbs met dwangverpleging) geëist maar de rechtbank kwam tot een lagere straf omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. Het OM ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Hoger beroep

De advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) meent dat verdachte geen vol opzet had om het slachtoffer te doden, maar door zijn handelen wel bewust de kans heeft aanvaard dat zijn handelen de dood tot gevolg zou hebben. Van een geslaagd beroep op noodweer, zoals de verdediging in eerste aanleg deed, kan in de visie van het OM geen sprake zijn. Verdachte drong zich op terwijl het slachtoffer niet wilde dat hij zijn huis binnenkwam. Niet alleen mocht het slachtoffer zijn grondwettelijke huisrecht beschermen, ook dreigde hij zijn huis kwijt te raken als verdachte weer in het huis was, zo had de woningbouwvereniging het slachtoffer meegedeeld.

Strafmaat

In hoger beroep is aanvullend onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van verdachte gedaan. Daaruit blijkt opnieuw dat sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Die conclusie weegt mee in de hoogte van het door de OM gevorderde strafeis. “Nadat hij Sam zo had toegetakeld en Sam bewusteloos in een plas bloed op de grond lag ging hij het huis binnen om zijn fruit uit de ijskast te halen en zijn koffer te pakken. Ik vind dit stuitend en ik neem verdachte hetgeen hij heeft gedaan zeer kwalijk. Verdachte heeft niet alleen het leven van Sam beëindigd, hij heeft ook de familie van het slachtoffer ongekend leed berokkend nu hun broer, hun zwager, hun oom hen op zo’n tragische wijze is afgenomen. [..] Alles overwegende acht ik naast een lange gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest, oplegging van de maatregel tbs met verpleging passend en geboden”, aldus de advocaat-generaal.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 19 december 2019.