Definitieve tenlastelegging ingediend tijdens regiezitting tramschutter

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tijdens een regiezitting in de zaak tegen de Utrechtse tramschutter een definitieve tenlastelegging ingediend. De verdenking tegen de 38-jarige Utrechter luidt nu vier keer moord met een terroristisch oogmerk, drie keer poging moord met een terroristisch oogmerk en bedreiging met een terroristisch misdrijf van zeventien mensen. Dit allemaal in en rond de tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht op 18 maart van dit jaar. Daarnaast wordt de man verdacht van de mishandeling van een medewerker van de PI Lelystad op 25 februari van dit jaar.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 2, 3, 5 en 6 maart volgend jaar. Op die zitting zal het Openbaar Ministerie de resultaten van het onderzoek presenteren en een straf tegen de verdachte eisen.

Tijdens de regiezitting van vandaag is het Openbaar Ministerie gevraagd naar haar zienswijze op het al dan niet toewijzen van een advocaat aan de verdachte. De officieren van justitie hebben hierop aangegeven dat de bevindingen in de opgeleverde rapportages in hun ogen geen aanleiding geven om dit tegen de wil van de verdachte in te doen. De rechtbank heeft uiteindelijk besloten de beslissing om de verdachte een advocaat toe te wijzen, niet te herzien.