Jarenlange celstraf geëist tegen Helmondse schutter: “Het is een wonder dat er die middag geen doden zijn gevallen”

De drukke kruising van de Molenstraat met de Zuid Koninginnewal in Helmond werd op 21 januari vorig jaar het decor van een nachtmerrie voor nietsvermoedende passanten. De kogels vlogen om de oren van het winkelende publiek, een peuter en een tiener werden getroffen. De vermoedelijke schutter stond maandag voor de rechter. De officier van justitie was ongemeen fel en eiste een flinke straf: “Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen.”

Uit het onderzoek naar de schietpartij bleek dat de verdachte een ruzie met een plaatsgenoot had. Beiden waren actief in het drugsmilieu. Even voordat de schoten worden gelost treffen de twee elkaar in het centrum van Helmond. Vlak daarna volgt op de drukke Molenstraat een tweede treffen. De verdachte zit als bijrijder in een Opel Astra, terwijl zijn opponent als bijrijder in een Volkwagen Golf stapt, die vlakbij op de weg geparkeerd staat. Er heerst een opgefokte sfeer als er plotseling vanuit de Astra zeker vier keer wordt geschoten richting de Golf.

Slachtoffers
Om 15.19 uur komt bij de meldkamer van de politie de eerste telefoontjes binnen van geschrokken omstanders. Het blijkt dat er mensen geraakt zijn. Een meisje van twee jaar oud is geraakt in haar been. Een schampschot treft een 15-jarig meisje in de arm. Een getuige wordt ook geraakt, maar raakt met veel geluk niet gewond. De kogel vliegt richting zijn lies, maar ketst daar af, waarschijnlijk tegen zijn telefoon of sleutels in zijn broekzak. De Golf blijkt ook geraakt. Er worden drie inschoten en twee uitschoten in de auto gezien. Uit de projectielbanen blijkt dat tientallen mensen zich in de schotbaan van de afgevuurde kogels hebben bevonden: “Het is een wonder dat niet meer mensen zijn geraakt en dat iedereen dit heeft overleefd”

Wapen
Een dag later wordt de verdachte in een woning aan de Heistraat in Helmond opgepakt. Tijdens de inval van het arrestatieteam wordt er een vuilniszak naar buiten gegooid met daarin twee vuurwapens met patronen en munitie. Bij de Golf worden twee hulzen aangetroffen. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat deze waarschijnlijk verschoten zijn met een van de wapens die uit de woning aan de Heistaat werden gegooid. Verder worden op de kleding van de verdachte schotresten gevonden. Los van de technische bewijzen, verklaren meerdere mensen dat de verdachte geschoten heeft. Zelf ontkent hij alle betrokkenheid, tot vandaag. Tijdens de rechtszaak bekende hij de schutter te zijn geweest.

Roekeloos
De officier van justitie stond ik haar requisitoir uitgebreid stil bij de roekeloosheid waarmee de verdachte gehandeld heeft. De schietpartij leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging. Iets wat de officier zich heel goed kan voorstellen: “Het is bijna niet voor te stellen aan wat voor risico’s volstrekt onschuldige mensen zijn blootgesteld: “Een meisje van 2 jaar oud is neergeschoten en het is maar de vraag wat hiervan de gevolgen zullen zijn voor de langere termijn. Ook de psychische gevolgen voor de slachtoffers en alle overige omstanders wegen zwaar, want wie verwacht er nu dat je in een stad als Helmond niet meer gewoon over straat kunt zonder dat de kogels om je oren vliegen.

De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij die maandagmiddag de kogels afvuurde in het drukke Helmondse centrum: “Ik eis gezien de ernst van deze zaak een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaren met aftrek van de tijd dat meneer in voorarrest heeft gezeten.”

Uitspraak in de zaak is over twee weken.