Onderzoek naar moderne slavernij: “Dit jarenlange misbruik verdient een flinke straf”

“Er is op een weerzinwekkende wijze misbruik gemaakt van een kwetsbare, verstandelijk beperkte vrouw. Jarenlang is zij op een vreselijke wijze uitgebuit door dit stel”. De officier van justitie sprak vandaag vol afschuw over de daden van een vrouw en haar partner, die vandaag voor de rechter stonden in een onderzoek naar mensenhandel. Ze eiste hoge gevangenisstraffen tegen het tweetal.

De zaak kwam op 15 januari 2019 aan het rollen. Die dag overlijdt een klant van het slachtoffer in haar woning, waar zij als prostituee mannen ontvangt. Het vermoeden bestaat dat de vrouw wordt uitgebuit en de politie start een onderzoek. Al gauw worden de aard en omvang van de zaak duidelijk: “Als de laatste klant van deze vrouw niet in haar woning was overleden, was er geen einde gekomen aan haar uitzichtloze bestaan”, zo vertelt de officier van justitie tijdens de zitting.

Op geld belust

Uit het onderzoek blijkt dat er jarenlang misbruik is gemaakt van de verstandelijk beperkte vrouw, die in de laatste periode van haar werk als prostituee vier tot zes klanten per dag moest afwerken. Het geld dat ze daarmee verdiende, moest ze grotendeels afstaan aan het stel, waarvan de vrouw kort bij haar inwoonde: “Het is zelden zó duidelijk wat hier de intentie van de verdachten is geweest. Meer op geld belust zie je ze niet vaak.” Veel van het door haar verdiende geld is opgegaan aan de levensstijl van de verdachten. Er werden op internet tal van spullen besteld op naam van het kwetsbare slachtoffer. Een kostbare televisie, witgoed, stofzuigers en babyspeelgoed zijn slechts voorbeelden.

Hoofdrol

De vrouwelijke verdachte speelde een hoofdrol in de jarenlange uitbuiting van het slachtoffer. Volgens het Openbaar Ministerie heeft zij van januari 2012 tot medio januari 2019 misbruikt gemaakt van de kwetsbare positie van de vrouw, door haar te dwingen om te werken als prostituee. De bemoeienis van haar partner met de prostitutiewerkzaamheden ging minder ver. Hij was bijvoorbeeld niet degene die de afspraken maakte: “Dat hij dondersgoed wist het slachtoffer onder grote druk werd gezet blijkt echter uit alles.” De officier doelt onder meer op tal van WhatsApp-gesprekken waaruit de onderdrukking blijkt. Ook profiteerde hij er ten volle van: “Ook voor hem was het slachtoffer een makkelijke melkkoe.”

Vernederend

De verdachten brachten het slachtoffer ook meerdere keren weg naar escortafspraken. Het plaatste de vrouw meer dan eens in zeer penibele situaties: “Ze heeft verklaard dat zij zelfs naar afspraken moest waar zij eerder heel slecht is behandeld. Het slachtoffer is bedreigd, door klanten geslagen, uitgescholden, als een stuk vuil behandeld, verkracht voor geld en op de meest bizarre wijze seksueel vernederd”. De officier van justitie laat op zitting weten dat het slachtoffer op dit moment hulp krijgt: “Professionele hulp zoals ze had vóórdat dit stel in haar leven kroop. In de tussentijd is er niemand geweest die haar belangen behartigde en konden verdachten jarenlang van haar profiteren.”

Gelet op de ernst van de feiten eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar voor de vrouwelijke verdachte. Haar partner gaat volgens de officier van justitie twee jaar achter de tralies. Uitspraak in de zaak is over twee weken.