Flinke straffen geëist voor criminele henneporganisatie

“De hennepindustrie is een grote en criminele industrie, met grote belangen en een forse geweldcomponent. Ook in deze wereld zijn liquidaties geen uitzondering. Dit soort ondermijnende criminaliteit is misdaad die maatschappelijke structuren en het vertrouwen daarin schaadt.” De officier van justitie liet tijdens een zitting in een groot onderzoek naar hennepteelt duidelijk weten waarom hij forse straffen eiste tegen zes verdachten in de zaak.

De mannen worden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige hennepteelt. Het wordt ze verweten dat ze betrokken zijn geweest bij één of, in het geval van sommige verdachten, twee grote professionele hennepkwekerijen, al dan niet gecombineerd met de diefstal van elektriciteit. Het ging om kwekerijen in het Limburgse Egchel en het Brabantse Helenaveen.

Actiedag
Na een langdurig onderzoek en met dank aan verschillende opsporingsmiddelen werden de zes opgepakt bij een grote actiedag op 19 februari 2018. Ook na de actiedag is het onderzoek volop doorgegaan. Na een aantal getuigenverhoren en onderzoekswensen vond op 10 en 11 februari de inhoudelijke behandeling van de zaak plaats.

Bewijs
Als bewijs in de zaak vormen onder meer de bekennende verklaringen van meerdere verdachten de basis: “Deze verklaringen zijn in de ogen van het Openbaar Ministerie betrouwbaar en vinden stevige bevestiging in andere bewijsmiddelen in het dossier. Het gaat onder meer om camerabeelden en WhatsApp-gesprekken en afgeluisterde telefoongesprekken”, zo vertelt de officier van justitie.

Samenwerking
Kenmerkend voor de handelwijze van deze organisatie is dat de feiten in gezamenlijkheid worden gepleegd. Bij beide kwekerijen is sprake van een of meerdere daders die in de uitvoering nauw en bewust hebben samengewerkt: “In het einddossier zit werkelijk een bult aan bewijsmiddelen dat de hoofdverdachte de onbetwiste leider van de hiervoor beschreven organisatie is.”

Illegaal verdiend geld
Tijdens het opsporingsonderzoek is ook veel aandacht geweest voor de financiële kant van de zaak, met andere woorden het crimineel verdiende vermogen. Dit heeft geresulteerd in een transactieberekening met betrekking tot de twee hennepkwekerijen: “Het berekende wederrechtelijk verkregen voordeel loopt in de tonnen tot zelfs meer dan een miljoen euro. Tijdens het financiële onderzoek is vastgesteld dat de hoofdverdachte eigenlijk de enige was met substantieel vermogen. Van hem zijn onder andere diverse panden, inclusief onroerend goed in Spanje, in beslag genomen.” Het Openbaar Ministerie wil al het illegaal verdiende geld terughalen: “Om die reden heb ik voor alle verdachten een ontnemingsvoorstel aangekondigd.”

Eisen
De leider van de criminele organisatie gaat wat betreft het OM langdurig  de cel in. Tegen hem werd een gevangenisstraf voor de duur van 42 maanden geëist, waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Tegen de andere verdachten werd respectievelijk 26, 20, 18, 14 en 10 maanden cel geest, allen met een aantal maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.

Uitspraak is de zaak is op 17 maart.