OM beoordeelt aangifte tegen Corona-lied

Bij de politie is aangifte van discriminatie gedaan tegen een radio-dj en tegen Radio 10 wegens het carnavalslied over het Corona-virus dat afgelopen week is uitgezonden op Radio10. Naar aanleiding van deze aangifte zal het OM de tekst van het lied beoordelen op strafbaarheid.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Rijksoverheid / Bas Kijzers

Inmiddels zijn er bij de politie vele honderden meldingen binnengekomen. Ook het Meldpunt Discriminatie heeft veel meldingen ontvangen.

Het OM zal naar aanleiding van de aangifte de tekst van het lied op strafbaarheid beoordelen. Het is dan ook niet nodig nog aangifte te doen, het lied wordt immers sowieso al beoordeeld. Bij deze beoordeling is het niet relevant hoeveel aangiftes er zijn gedaan.

Als de tekst discriminerend wordt geacht, kan er een strafrechtelijk onderzoek volgen.

Mensen die het signaal willen afgeven dat ze het lied discriminerend vinden, kunnen vanzelfsprekend een melding bij de politie doen. Dat kan ook digitaal via de website van de politie.