Celstraf voor hulp bij verbergen overleden vrouw

De moord heeft hij niet gepleegd. Wel heeft hij de dader voorgesteld en geholpen om het lichaam te verbergen. De man van 51 uit Leiden stond daarom vandaag voor de rechter. Een in alles tragische zaak, waarvan de Leidenaar nog de enige overlevende is.

De 44-jarige vrouw uit Epe wordt al enige tijd vermist, wanneer de verdachte zich op 30 juli 2018 meldt bij de politie. Hij vertelt dat een vriend van hem zijn vriendin om het leven heeft gebracht, en wijst de plek aan waar zij zou moeten liggen. Hij heeft die vriend geholpen haar daar te verstoppen, zegt hij. Enkele uren later wordt in die sloot inderdaad het stoffelijk overschot van de vrouw aangetroffen.

De verdachte vertelt dat zijn vriend hem had benaderd. Hij kon het eerst niet geloven, zegt hij. En hij heeft naar eigen zeggen alleen een hekje open gehouden en in de gaten gehouden of er geen auto aan kwam. Dat vindt hij nauwelijks "helpen". Maar zijn vriend vertelde een ander verhaal.

Rol van verdachte

Volgens de vriend kwam verdachte juist met het initiatief om het lichaam te verstoppen. Die wist een goede plek en heeft daarbij geholpen. Ook in de dagen erna straalt de telefoon van verdachte meerdere keren aan bij de sloot. Dat ondersteunt de verklaring van de vriend, dat verdachte ook later nog heeft geholpen om het lichaam verborgen te houden. Ze dekten het meerdere keren opnieuw af met kroos, klei en takken. Ook zou de verdachte erin hebben geprikt met een mes, om te voorkomen dat het lichaam kwam bovendrijven.

De vriend leeft inmiddels niet meer. Hij maakte, 2,5 maand nadat hij zijn vriendin het leven ontnam, in zijn cel ook een eind aan zijn eigen leven. Maar de verklaringen die hij tot dat moment had afgelegd, vindt het Openbaar Ministerie geloofwaardig. 'Hij had het levensdelict al bekend, een ergere schuld kun je niet op je nemen. Hij bekent daarbij zijn eigen aandeel in het wegmaken van het lichaam. Waarom zou je dan nog proberen ook iemand anders daarvoor ten onrechte te laten opdraaien?'

Respectloos

'Wat deze verdachte heeft gedaan, is vreselijk,' zei de officier van justitie donderdag in de rechtszaal. 'Hij heeft zijn vriend geholpen het lichaam weg te werken, op een zeer respectloze manier. Hij heeft haar in een vieze sloot gegooid en bedekt met nog meer viezigheid. En alsof dat niet genoeg was, heeft hij haar lek geprikt alsof ze een ballon was, en geen mens.'

Al 2,5 week wist verdachte dat het slachtoffer niet meer leefde. Toch hield hij de nabestaanden langer dan nodig in onzekerheid. Hij stapte niet eerder naar de politie. Sterker, hij zette die stap pas nadat zijn reclasseringswerker erop aandrong.

Goed verstopt

Tegelijkertijd was de verdachte emotioneel en in tranen toen hij het verhaal eenmaal opbiechtte bij de politie. 'En het is maar zeer de vraag of het slachtoffer ooit was gevonden, zonder verdachtes melding. Ze was namelijk heel goed verstopt,' aldus de officier van justitie.

Toch vindt ze dat de verdachte kwalijke handelingen heeft verricht, op meerdere momenten. Daarvoor is een gevangenisstraf op zijn plaats. Ze houdt daarbij ook rekening met het feit dat er nog altijd geregeld overlast en bedreigingen zijn bij verdachte thuis, als gevolg van deze zaak.

Ze vroeg de rechters een gevangenisstraf op te leggen voor de duur van 6 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.