“Moderne” slavernij wegens erbarmelijke werkomstandigheden

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag in de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf tegen een eigenaresse van een wasserij in Amsterdam. Het OM verwijt de 29-jarige vrouw van arbeidsuitbuiting en illegale tewerkstelling. De verdachte heeft haar werknemer een, naar Nederlandse maatstaven, zeer lage beloning gegeven en onder ongezonde omstandigheden arbeid laten verrichten. Volgens de officier heeft de verdachte bovendien gedurende het hele onderzoek weinig blijk gegeven van inzicht in de strafwaardigheid van haar gedrag.

Werkomstandigheden

De 39-jarige man is in juli 2013 aan de slag gegaan in de wasserette van verdachte. Een jaar later deed de man uit India aangifte en werd het onderzoek naar de wasserij gestart. In zijn aangifte vertelde het slachtoffer dat hij werd uitgebuit door zijn bazin. Volgens de man zou hij hebben afgesproken dat hij 1200 euro netto per maand zou gaan verdienen. Daarvoor diende hij zeven dagen per week en 14 uur per dag te gaan werken. De man zou dan 98 uur per week werken voor 300 euro. Dat is ver onder het minimumloon dat we in Nederland kennen. In de zeven maanden dat het slachtoffer in de wasserij had gewerkt, zou hij slechts 2364 euro hebben ontvangen in plaats van de afgesproken 8400 euro. Ook had de man naar eigen zeggen meerdere malen in de wasserij geslapen op een bureau. Ook had hij geen pauzes of  vakantiedagen gehad en maakte de verdachte, volgens het slachtoffer misbruik van het feit dat hij illegaal in Nederland verbleef. De verdachte verklaarde in eerste instantie het slachtoffer niet goed te kennen. Ook zou het slachtoffer haar lastig vallen, had hij nooit in haar wasserette geslapen, maakte hij te weinig uren en zou hij ook nog geld uit de kas hebben gestolen. Het geld dat het slachtoffer van haar tegoed had zou ze voor hem sparen. Maar getuigenissen van andere medewerkers schetsten een heel ander beeld van de situatie, waarop de verdachte haar verklaring aanpaste en met een minstens zo ongeloofwaardig verhaal kwam.

Ernst van de feiten en strafmaat

De officier vindt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige feiten. Arbeidsuitbuiting is een vorm van moderne slavernij. “Ze heeft een illegale vreemdeling onder mensonwaardige omstandigheden laten werken en misbruik gemaakt van zijn afhankelijkheid van haar. Daarbij is de lichamelijke en geestelijke integriteit van de aangever geschonden” aldus de officier op zitting. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Ook het bedrijfsleven loopt schade op van arbeidsuitbuiting. Het leidt tot verstoring van de arbeidsmarkt en ondermijning van bedrijfstakken. Het OM eist tegen de verdachte een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.