Zes jaar celstraf geëist voor steekpartij in flatwoning Kruiskamp

Tegen een 45-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats heeft de officier van justitie vandaag een celstraf geëist van zes jaar voor poging doodslag op een 35-jarige Amersfoorter. Het slachtoffer werd in juni vorig jaar gestoken in een flatwoning aan de Vasco da Gamastraat in Amersfoort na een ruzie over drugs en geld.

Het slachtoffer woonde tijdelijk in deze woning bij een kennis. Ook de verdachte kwam daar over de vloer. Volgens diverse getuigen en buurtbewoners was het geregeld onrustig in de woning. Er werd alcohol en drugs gebruikt. Op 24 juni 2019 om tien voor twaalf ’s nachts kwam de melding binnen dat er in de woning een steekpartij had plaatsgevonden. Agenten troffen het bloedende slachtoffer aan. Hij was gestoken in zijn linkerarm ter hoogte van zijn buik en hart. Het incident zorgde voor veel onrust in de buurt. Er werd een traumahelicopter opgeroepen en het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

In het onderzoek wees alles in de richting van de verdachte. Het slachtoffer kon aangeven wie hem had gestoken. Een getuige verklaarde dat de verdachte eerder had gedreigd terug te komen en het slachtoffer te zullen ‘pakken’. En de bewoner van de flatwoning verklaarde dat de verdachte die avond ruzie kreeg met het slachtoffer over drugs. Het slachtoffer sloeg de verdachte die daarna naar de keuken liep, een mes pakte en het 35-jarige slachtoffer stak. Direct daarna verliet hij de woning. Het DNA van de verdachte is gevonden op het mes.

De officier van justitie vond de poging doodslag bewezen en zei dat het weinig had gescheeld of het slachtoffer was komen te overlijden. Het slachtoffer was in zijn hart geraakt, zijn hart is er kort mee gestopt en de dagen na het delict heeft hij moeten vechten voor zijn leven. De verdachte heeft niet mee willen werken aan een reclasseringsrapportage zodat voorwaarden gericht op het voorkomen van herhaling of hulp niet aan de orde zijn. Gezien zijn strafblad moet de maatschappij wel tegen hem beschermd worden door hem uit die samenleving te halen, zo stelde officier. Alles overwegende eiste hij een gevangenisstraf van zes jaar onvoorwaardelijk.