OM eist gevangenisstraf voor oplichting met huurwoning in Rheden

Tegen een 41-jarige vrouw uit Heerenveen, die zich meermalen schuldig heeft gemaakt aan oplichting, heeft de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, geëist.

De vrouw bood onder diverse valse namen steeds dezelfde woning in Rheden te huur aan via Facebook en Marktplaats. Ze inde hiervoor duizenden euro’s aan borg van kandidaat-huurders.

De vrouw sloot zelf in november 2018 onder een valse naam een huurovereenkomst voor de woning af. Volgens de aangifte van de verhuurder van de woning betaalde de vrouw de borg en twee maanden huur, in totaal 3000 euro, via een bankrekeningnummer. Hierna gaf zij te kennen de huur voortaan contant te willen betalen. Maar volgens de verhuurder gaf zij nooit thuis als de huur betaald moest worden en werd er vanaf maart 2019 niet meer betaald.

In februari en maart 2019 plaatste de vrouw onder verschillende valse namen de woning te huur aan via Marktplaats en Facebook. Er kwamen minstens vier kandidaat-huurders op af, die allemaal duizenden euro’s betaalden. Niet alleen voor borg en huur, maar ook voor overname van de meubels die in de woning stonden. De sleuteloverdracht zou op 27 april zijn, vertelde de vrouw tegen de huurders. Op die dag meldden zich diverse mensen bij de woning, maar met de vrouw was geen contact meer te krijgen. Ze bleek te zijn vertrokken.

De vrouw stond ten tijde van het plegen van de strafbare feiten zelf onder bewind en torste een schuldenlast van 150.000 euro met zich mee. Volgens haar bewindvoerder bestonden haar inkomsten enkel uit toeslagen. Tijdens het onderzoek is gebleken dat het geld dat de kandidaat-huurders op haar rekening stortten, in totaal 18.500 euro, vrijwel meteen cash werd opgenomen.

Het verweer van verdachte, dat de kandidaat huurders een complot tegen haar hadden opgezet en dat iemand anders haar identiteit heeft gebruikt  in de contacten met de kandidaat-huurders, noemt de officier van justitie volstrekt ongeloofwaardig.  

De officier van justitie neemt het de vrouw, die al eerder meermaals in Nederland en Duitsland is veroordeeld voor oplichtingen, de feiten bijzonder kwalijk: “Door zo te handelen heeft verdachte de slachtoffers financieel fors benadeeld en het vertrouwen beschaamd dat zij onterechte in haar hadden gekregen. Verdachte heeft slechts oog gehad voor haar eigen financieel  gewin en zich niet bekommerd om het leed dat zij haar slachtoffers aandeed.”

Alles afwegende vindt de officier van justitie passend een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, passend.