Kalasjnikov-geweren, vuistvuurwapens, munitie en drugs aangetroffen

De grootschalige actie eind vorige week door politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft een arsenaal aan wapens opgeleverd.

Bij doorzoekingen en aanhoudingen op zeventien locaties zijn in totaal drie Kalasjnikov-geweren aangetroffen en meerdere vuistvuurwapens, grote hoeveelheden munitie van diverse (zware) kalibers, kilo’s synthetische drugs, een zwaar explosief, kruit, springstoffen, zuren, kapmessen en honkbalknuppels.

Lege verpakkingen van handgranaten

In een tas in een auto vond de recherche twee Kalasjnikov-geweren, twee pistolen en drie kilo synthetische drugs (amfetamine). In een van de doorzochte panden werden veel lege, doorzichtig plastic verpakkingen van handgranaten gevonden. Bij de aanhouding in Drachten van drie verdachten zijn in een auto van de verdachten twee automatische wapens aangetroffen, waaronder één Kalasjnikov.

Röntgenapparatuur

Defensie was eind vorige week aanwezig met een speciale zoekploeg voor het traceren van verstopplaatsen. Dat resulteerde in de vondst van gebruiksklare wapens en munitie in meerdere verborgen ruimten. “Met het blote oog was dit niet waarneembaar, maar wel grijp- en gebruiksklaar”, aldus de officier van justitie. Onder een plafond werd een zak munitie gevonden. In een afgesloten kluis werd een vuurwapen ontdekt met de inzet van een röntgenapparatuur door Defensie. In de tuin van een van de verdachten werd een ingegraven kunststof ton ontdekt.

Onderzoek NFI op de wapens

Enkele panden waar was binnen gevallen werden in de nacht van donderdag op vrijdag bewaakt om bij daglicht Defensie te kunnen laten zoeken naar eventuele verstopplaatsen. Bij de doorzoekingen is tevens beslag gelegd op telefoons, simkaarten, computers, laptops, gegevensdragers, valse identiteitspapieren en administratie.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet onderzoek op de wapens en de aangetroffen stoffen.

De invallen en doorzoekingen volgden na maandenlang intensief onderzoek. De vondsten bevestigen de verdenkingen: handel in vuurwapens en verdovende middelen, fraude en geweldsdelicten.

Beperkingen

Bij de actie zijn tien verdachten aangehouden: een man (34) uit Oosterwolde, twee mannen (31 en 34) uit Leeuwarden, een man (35) uit Roosendaal, een man (35) uit Beilen, een man (43) uit Marum, een vrouw (38) uit Groningen, een man (36) uit Hoogeveen en twee mannen (24 en 33) zonder vaste woon of verblijfsplaats. Alle verdachten zijn gisteren voorgeleid en blijven voorlopig vast. De verdachten zitten in beperkingen.

De 43-jarige verdachte uit Marum is bij zijn aanhouding in zijn been geschoten. Zoals gebruikelijk bij wapengebruik doet de rijksrecherche onderzoek hiernaar. De verdachte is buiten levensgevaar.

Vergroot afbeelding alt=""

Beeld: ©parket Noord-Nederland
aangetroffen kalasjnikov

aangetroffen kalasjnikov