Constructief gesprek militairen, advocaat en hoofdofficier

Vertegenwoordigers van de defensiebonden, hun advocaat en de hoofdofficier van Den Haag hebben vanmiddag een constructief gesprek gehad. Zij kwamen bij elkaar op uitnodiging van de hoofdofficier. De aanleiding voor het gesprek lag in de sepotbrief naar aanleiding van de uitspraken van DENK-politici.

De bonden hebben duidelijk overgebracht hoe hun leden geraakt zijn door de uitlatingen van de DENK-politici en ook door de sepotbrief van het OM. De hoofdofficier had daar begrip voor en erkende dat de uitleg in de sepotbrief voor meerdere interpretaties vatbaar is. Dat had anders en beter gemoeten, waarvoor hij namens het OM zijn excuses heeft gemaakt.

Het OM blijft wel bij zijn standpunt dat de uitlatingen van de DENK-politici niet strafbaar zijn. De uitlatingen vallen voor het OM binnen het publieke en politieke debat dat zoveel mogelijk in vrijheid moet kunnen plaatsvinden. Dat militairen zich hierdoor gekrenkt voelen, begrijpt het OM. ‘Maar dat was niet de strafrechtelijke vraag waarover wij ons als OM hebben te buigen’, aldus de hoofdofficier.

De bonden hebben aangegeven een zogeheten artikel-12-klacht te overwegen om alsnog vervolging door het OM af te dwingen bij het hof.