OM verzoekt rechtbank om verlenen zorgmachtiging in kader WvGGZ

De officier van justitie eiste vanmiddag tegen een 31-jarige man uit Leeuwarden ontslag van alle rechtsvervolging én verzocht de rechtbank om het verlenen van een zorgmachtiging voor verdachte.

De man wordt verdacht van geweldsfeiten gepleegd ten opzichte van twee kinderen en hun moeder en vrijheidsberoving van één van de kinderen. Dit vond plaats in een speeltuin in Leeuwarden op 13 juli 2019. De man zit in voorlopige hechtenis.

Beoordeling

In een strafzaak is de eerste vraag die beantwoord moet worden of te bewijzen is wat een verdachte wordt verweten. In deze zaak is de officier van mening dat er wettig en overtuigend bewijs is dat verdachte de strafbare feiten heeft gepleegd.

Ontoerekeningsvatbaar

Vervolgens moet worden vastgesteld of de verdachte ook een strafbare dader is.
Twee deskundigen, een psychiater en een psycholoog, hebben de verdachte onderzocht. Zij hebben beiden geoordeeld dat er bij verdachte sprake was van een psychische stoornis ten tijde van het plegen van de strafbare feiten. Zij stellen dat verdachte geheel ontoerekeningsvatbaar was. Dit betekent dat de strafbare feiten hem niet kunnen worden toegerekend. Hij is dan ook volgens de deskundige geen strafbare dader. De officier van justitie heeft daarom vandaag bij de rechtbank gevorderd om verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging (OVAR) wat betekent dat aan verdachte geen straf kan worden opgelegd.

Zorgmachtiging

De wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (WvGGZ) die op 1 januari 2020 van kracht is gegaan geeft de mogelijkheid van het verlenen van een zorgmachtiging voor personen die lijden aan een psychische stoornis. En waarbij die psychische stoornis ernstig nadeel/gevaar veroorzaakt (heeft.) Het doel van de verplichte zorg is om dit nadeel/gevaar te stoppen. Tevens is de verplichte zorg er op gericht om de geestelijke gezondheid van de betrokkene te herstellen en te stabiliseren. Hiermee kan voorkomen worden dat iemand nieuwe strafbare feiten pleegt.

De officier van justitie heeft voor de eerste keer sinds de invoering van de WvGGZ in de rechtbank Noord-Nederland naast de vordering OVAR aan de rechter verzocht om een zorgmachtiging te verlenen voor verdachte. 

Uitspraak 
De rechtbank heeft vanmiddag besloten de zorgmachtiging te verlenen. De rechtbank schorst de voorlopige hechtenis onder voorwaarden en de man wordt op het moment dat de schorsing ingaat  overgebracht naar een gesloten zorginstelling waar zijn behandeling direct zal starten. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de strafzaak. 

Vergroot afbeelding alt=""
Nieuwe Wet voor Geestelijke Gezondheidszorg